Hur man värmer lax – Allt du behöver veta om att värma lax

Jag älskar lax, oavsett om den är rökt, bakad eller stekt! För mig är det utan tvekan den mest läckra och finaste fisken man kan äta.

Det finns så många olika sätt att tillaga och servera lax på. Det bästa är att du kan laga hur mycket lax du vill och helt enkelt värma upp resterna för att äta dem vid ett senare tillfälle.

Det här är vad jag gör; jag värmer upp min överblivna lax och äter den i sallader eller med rostade grönsaker!

Om du undrar hur man värmer lax, läs vidare för att få reda på det!

Hur man värmer upp rökt lax

Rökt lax är en klassisk rätt och en riktig favorit på mitt matbord!
Så, här är några enkla steg för att värma upp rökt lax:

Saker du behöver

– Rökt lax
– En grund bakform eller plåt
– Lite smör eller olivolja
– Ett serveringsfat
– En matlagningstermometer

Instruktioner

1. Förvärm ugnen och håll temperaturen på 160 grader Fahrenheit.
2. Ta ut din rökta lax ur kylskåpet och lägg den på ett bakplåtspapper eller en grund bakform.
3. Täck den rökta laxfilén lätt med lite olivolja eller lite smält smör.
4. Sätt in plåten i ugnen och värm den rökta laxen i cirka 5 minuter eller mer, beroende på värmen i din ugn.
5. Efter cirka 5 minuter använder du en matlagningstermometer för att se om din återuppvärmda lax har nått en innertemperatur på 60 grader C.
6. Om den inte har det, fortsätt då att värma upp laxen i intervaller på två till tre minuter tills den når önskad innertemperatur.
7. Ta ut den ur ugnen och servera den på ett fat!

Tips: Se till att du inte låter den uppvärmda laxen stå kvar för länge. Det kan nämligen växa bakterier om den står kvar för länge efter uppvärmningen.

Hur man värmer upp ugnsbakad lax

Lax som blivit över smakar fantastiskt gott om du bara värmer den på rätt sätt. Det bästa sättet att värma upp tillagad lax är att värma upp den i ugnen.

Även om denna process tar lite tid är resultatet definitivt värt det!

Så här kan du värma upp din lax i ugnen:

Saker du behöver

– Överbliven tillagad lax
– Aluminiumfolie
– Ett bakplåtspapper
– Ett serveringsfat
– En matlagningstermometer

Instruktioner

1. Förvärm ugnen och ställ in temperaturen på 135 grader C.
2. Ta ut din lax ur sin behållare och täck den löst med en bit aluminiumfolie. Detta förhindrar att kanterna på den återuppvärmda fisken torkar ut.
3. Lägg den tillagade laxen på ett bakplåtspapper och sätt in plåten i din förvärmda ugn.
4. Uppvärm laxen i cirka 15 minuter eller mer beroende på tjockleken på din laxfilé.
5. Använd en matlagningstermometer för att kontrollera om den återuppvärmda kokta laxen har nått en innertemperatur på ca 52 grader C.
6. Servera laxen på ett serveringsfat!

Det bästa sättet att värma lax i ugnen

Det bästa sättet att värma upp lax i ugnen är att svepa in laxfilén i en ficka av aluminiumfolie och långsamt tillaga den i 15-20 minuter tills den uppnår en innertemperatur på runt 52 grader.

Hur lång tid det tar för laxen att värmas upp helt beror på hur varmt din ugn är och hur tjock laxfilén är.

Hur man värmer lax i mikrovågsugn

Om du har ont om tid kan du värma upp din överblivna lax i mikrovågsugnen. Men om du värmer upp tillagad lax i mikrovågsugn får du en kvardröjande fisklukt.

För att minska lukten kan du hålla värmen låg och värma upp laxen i små steg.

Så här kan du värma upp lax i mikrovågsugn:

Saker du behöver

– En mikrovågsugnssäker skål
– Lax
– En tång
– Ett serveringsfat

Instruktioner

1. Ställ in mikrovågsugnen på ca 35 % effekt eller låg värme.
2. Lägg din överblivna lax i en mikrovågssäker skål och ställ in skålen i din mikrovågsugn.
3. Mikra laxfilén i cirka 30 sekunder.
4. Använd en tång för att vända laxen och lägg tillbaka den i mikrovågsugnen.
5. Värm den på nytt i intervaller om 30 sekunder tills den når önskad innertemperatur.
6. Servera den återuppvärmda laxen på ett serveringsfat.

Hur man värmer upp laxburage

Undrar du hur man värmer upp laxburgare? Så här gör du:

Saker du behöver

– En stekpanna
– Laxbitar
– En ugn
– En tång

Instruktioner

1. Förvärm ugnen och ställ in temperaturen på 200 grader C.
2. Medan din ugn förvärms tar du ut dina frysta laxbitar ur sin behållare och steker dem i en oljebehandlad stekpanna.
3. Använd en tång och stek burgarna på båda sidor tills de har en fin gyllenbrun färg.
4. Placera dina stekta burgarna på ett bakplåtspapper och sätt in plåten i din ugn.
5. Värm burgarna på nytt i cirka 10 minuter eller tills deras centrum är skönt varmt.
6. Servera burgarna med en gång!

Hur värmer man lax utan att torka ut den?

Undrar du hur du kan värma lax utan att torka ut den? Det är ganska enkelt; ha bara tålamod och använd aluminiumfolie!

När det gäller återuppvärmning av lax är det enda misstaget du kan göra att köra in den i ugnen vid för hög temperatur.

Det leder alltid till att fisken blir torr och smaklös, vilket inte är något du vill ha!

Så tricket är att återuppvärma din överblivna lax vid låg temperatur. Värm den i långsam takt så att den förblir saftig och god.

Glöm dessutom inte att täcka laxen med aluminiumfolie innan du återuppvärmer den i ugnen.

Detta förhindrar att kanterna på laxfilén torkar ut innan mitten av filén är genomvarm.

Kan man värma lax i mikrovågsugn?

Ja, du kan absolut värma upp lax i mikrovågsugnen. Tricket med att värma upp lax i mikrovågsugn är att göra det långsamt i korta tidsintervaller. Vi rekommenderar också att du täcker laxen innan du värmer den på nytt.

Vi tillhandahåller stegvisa instruktioner ovan.

Kan man äta kall lax nästa dag?

Om laxen har tillagats ordentligt tidigare kan du äta den kall nästa dag. Det viktigaste är att se till att laxen har tillagats ordentligt och förvarats på rätt sätt.

Om laxen förvarades i kylskåpet kort efter tillagningen bör det vara helt okej att äta laxen kall. Vi gör det ganska ofta själva genom att använda den överblivna laxen i en sallad nästa dag.

Lämna en kommentar