Kryddnejlika – inte bara till bakverk!

Kryddnejlika anses vara en av de starkaste och mest karakteristiska kryddorna i skafferiet och är en tropisk krydda som har en plats i allt från bakverk i kallt väder till kryddblandningar.

Vad är kryddnejlika?

Smak: Söt
Populäraste användning: Kryddblandningar, kött, bakverk.

Kryddnejlika är de oöppnade blomknopparna från det tropiska vintergröna kryddnejlikaträdet, som är kommer från Indonesien. Denna rödbruna och spikformade krydda kan köpas och användas hel eller malen. Den är söt, stickande med en värmande känsla. Kryddnejlikan är en intensiv krydda, så lite kryddnejlika räcker långt.

Hur man använder kryddnejlikor

Även om vi ofta förknippar kryddnejlika med bakverk och sötsaker, kan denna karakteristiska krydda också ge djup åt kött och salta rätter, och den används ofta i det indiska, mellanösterns och nordafrikanska köket. Kryddnejlika passar bra ihop med smakerna av äpplen, apelsiner, skinka, fläsk och choklad samt andra aromatiska kryddor som kanel, ingefära, muskotnöt och kardemumma.

Kryddnejlika är också en vanlig ingrediens i många kryddblandningar, till exempel  garam masala, baharat, kinesiskt femkryddspulver, dukkah och ras el hanout.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar