Hur länge håller vattenmelon och hur vet man om den är dålig?

 

Vattenmelon är ett utmärkt mellanmål att njuta av en varm sommardag. Tyvärr är det lätt att gå och köpa mycket mer än vad man kan använda innan den blir dålig.

Vi köper en stor melon. När vi kommer hem och skär den i skivor slår det oss först då att det är alldeles för mycket. Nu är vi nervösa och börjar undra hur länge den håller. Eller om man kan frysa in en del av resterna.

Om du har köpt för mycket vattenmelon och undrar vad som händer härnäst är den här artikeln för dig. I den går vi igenom hur man förvarar frukten, hur den håller sig och hur den blir dålig. Vi berör även frysning om du behöver förvara den under en längre tid.

Hur länge håller vattenmelon?

En hel vattenmelon håller sig ungefär en vecka i rumstemperatur och upp till två veckor i kylskåp. Skuren vattenmelon håller sig mellan 3 och 5 dagar i kylskåpet. Se till att slå in den tätt eller placera den i en lufttät behållare så att den inte torkar ut.

Som andra frukter håller vattenmelon inte så länge. En hel melon håller god kvalitet i ungefär en vecka i skafferiet. Om du behöver mer tid får du mellan 10 och 14 dagar på dig att äta din melon om du kyler den.

När du har skurit upp den börjar timern ticka. Frukten bör hålla sig fräsch i 3-5 dagar. Ju fräschare den är från början, desto längre håller den naturligtvis.

Som vanligt är det bäst att äta allt direkt efter att ha skurit upp den, men det är inte alltid ett alternativ. Återigen, tänk på att det är superviktigt med inpackning om du vill behålla resterna mer än en dag i kylskåpet.

Om du vill förvara vattenmelonen längre än de angivna perioderna kan du frysa in den.

Hur vet man om vattenmelon är dålig?

Din vattenmelon är förstörd om:

  • Den är lätt, känns ihåligt eller mjukt vid beröring. En bra vattenmelon känns tung och är fast, vilket innebär att allt vatten finns kvar (vattenmeloner består till 90 % av vatten).
  • Den är möglig, har stora blåmärken eller är missfärgad på utsidan. Det är naturligtvis okej med mindre mörka fläckar, blåmärken eller mjuka fläckar, och du kan skära av den delen av frukten om det behövs. Men om hela frukten ser ut att vara långt ifrån en färsk vattenmelon är det dags för den att gå.
  • Det luktar surt eller illaluktande på något annat sätt. I teorin ska en hel vattenmelon ge en frisk och lätt söt doft. Men enligt min erfarenhet luktar den ofta inte så mycket, och det räcker ändå för mig.
  • Köttet är slemmigt, grumligt eller ser torrt ut. Allt detta är tecken på vattenförlust, och det kan gå så långt att fruktköttet drar sig loss från fröna. Det finns naturligtvis ett spektrum här, och en viss vattenförlust är acceptabel för de flesta av oss. Men om den är slemmig, kasta den.
  • Den skärs upp och förvaras i mer än fem dagar. Då kan vattenmelonen fortfarande vara god att äta, men det är bättre att vara försiktig och kasta den.

Det är de viktigaste sakerna att se upp för. Men om något annat med vattenmelonen, antingen hel eller skuren, verkar konstigt av någon anledning, så lita på din magkänsla. Det är bättre att vara för försiktig än att bli magsjuk. 

Hur man förvarar vattenmelon

Som alla meloner behåller vattenmelon sin kvalitet bäst om du förvarar den hel. Därför är det klokt att skära upp den först precis innan den ska ätas.

När du tar hem frukten kan du förvara den antingen i skafferiet eller i kylskåpet. Generellt gäller att ju längre du tänker förvara den, desto svalare bör området vara.

Om du planerar att skära upp den samma dag som du köper den eller nästa dag kan den stå på bänken under den tiden. Om du inte är helt säker på när du ska äta den är det bäst att lägga den i kylskåpet.

När du har skurit vattenmelonen i skivor ska du förvara resterna i kylskåpet.

Om du räknar med att förvara den i kylskåpet mer än en dag, slå in den ordentligt. Om det är en halv eller en fjärdedel, använd plast- eller aluminiumfolie. För mindre bitar kan du använda lufttäta behållare eller återförslutningsbara påsar i stället.

Inpackningen skyddar köttet från att torka och ta upp starka lukter från kylskåpet. Vattenmelonbitar säljs alltid i plastfolie av just denna anledning.

Samma förvaringsmetoder gäller för andra meloner, t.ex. nätmelon och honungsmelon

Kan man frysa in vattenmelon?

Om du har mer vattenmelon än du kan hantera kan du frysa in resterna.

Frysning och upptining förändrar fruktens konsistens. Därför är det inte lika trevligt att äta den rå efter upptining som att äta den färsk. Det fungerar dock riktigt bra i smoothies och andra tillämpningar där konsistensen inte är så viktig.

För att frysa in vattenmelon börjar du med att skära den i ganska små bitar, så att de lätt får plats i fryspåsar. Ta nu bort alla kärnor och skal så att vattenmelonen blir ätbar direkt. När det är gjort kan du förfrysa bitarna.

När du tar ut de frysta bitarna ur frysen, lägg dem i fryspåsar, lägg till etiketter om det behövs och lägg dem i frysen igen. Frukten kan lätt hålla sig där i några månader.

När det gäller upptining är det bäst att göra det i kylskåpet över natten. Om det är till en smoothie kan du slänga den i fryst om din mixer klarar is.

Andra meloner går också bra att frysa in. Om du är intresserad kan du kolla in mina guider:

Lämna en kommentar