Hur snabbt blir pesto för gammal?

Det jag hatar mest med köpt pesto, och andra kylda livsmedel för den delen, är storleken på behållaren.

Oftast är en enda behållare mer än vad jag behöver för ett enda recept. Då har jag en halvöppen burk i kylskåpet som jag måste komma ihåg att använda.

Och vid en viss tidpunkt kommer den fruktade frågan: har min pesto blivit dålig?

Om du vill veta mer om hållbarhet, förvaring och hur pesto kan bli dålig är den här artikeln något för dig. I den tar vi upp både den butiksköpta och den hemgjorda varianten.

Hur man förvarar pesto

Det finns två sorters pesto på marknaden. Den första säljs okyld, medan den andra finns i butikens kylskåp.

Låt oss börja med det förstnämnda. Okyld pesto kommer vanligtvis i burkar eller burkar. Eftersom den ligger i rumstemperatur i butiken kan du förvara den i rumstemperatur också, så länge den är oöppnad.

Se till att den står på ett svalt och torrt ställe, borta från solljus och värmekällor. Lite solljus och temperaturförändringar gör inte att den blir dålig i behållaren, men kvaliteten efter öppning kanske inte är så bra.

När du väl har öppnat behållaren ska du se till att den alltid är ordentligt förseglad och att den står i kylskåpet när den inte används. Om peston kommer i en burk, häll den i en förslutningsbar behållare innan den kyls ner.

Den andra sorten av kommersiell pesto är den som säljs i kylskåp. Att förvara den är inte svårt: så fort du kommer hem med den, ställer du den i kylskåpet och behåller den där.

När du väl har öppnat behållaren ska du alltid hålla den väl förseglad. Om den ursprungliga behållaren inte går att försegla kan du hälla upp peston i en liten matbehållare.

När det gäller hemlagad pesto bör du alltid förvara den i kylskåpet och försegla den ordentligt. Om du räknar med att förvara den i kylskåpet i några dagar, tillsätt lite olivolja på toppen innan du slänger in den i kylskåpet. Det hjälper den att behålla sin kvalitet lite längre.

Kan man frysa in pesto?

Om du vill förlänga pestons hållbarhet kan du frysa in den.

Observera att pesto som fryses in kan få en något annorlunda konsistens när den tinas upp. Kvaliteten på såsen efter upptining beror på vilka ingredienser som använts för att göra peston och när den frystes in.

Tänk också på att i vissa rätter kommer den förändrade konsistensen att smälta in väl, medan den i andra rätter kommer att vara märkbar.

Kort sagt måste du testa lite för att ta reda på om din pesto går bra att frysa in och hur den fungerar i dina favoriträtter.

Jag har skrivit ett mer utförligt inlägg om att frysa pesto här.

Hur länge håller pesto

Låt oss återigen börja med hållbarheten hos kommersiellt förpackad pesto som säljs okyld.

Det finns vanligtvis ett bäst-före-datum på etiketten. Om du lämnar den oöppnad kan såsen hålla sig några veckor eller till och med månader efter det datumet. Naturligtvis kommer den inte att hålla god kvalitet lika länge som exempelvis tabasco men det är inte så att den blir dålig en dag eller två efter datumet på etiketten.

När du öppnar burken kan du behålla såsen i 7-10 dagar.

När det gäller den köpta peston som säljs i kylskåp har den i de flesta fall ett sista användningsdatum på etiketten. Den oöppnade såsen bör hålla god kvalitet i kanske upp till 5-7 dagar efter detta datum. Ibland håller den sig fräsch längre, men det är ingen självklarhet.

När du har öppnat behållaren ska du äta upp den inom 5 till 7 dagar. Den okylda peston innehåller vanligtvis mer konserveringsmedel än den kylda varianten, så den håller också längre efter öppnandet.

Hemmagjord pesto håller sig 4-5 dagar i kylskåpet. Självgjord pesto innehåller vanligtvis inga konserveringsmedel, så inget hindrar den från att bli dålig, därav den korta tiden.

Det vore förstås perfekt om du kunde ta en mortel och en stöt och göra färsk pesto till varje maträtt. Men som vi alla vet är det ett orealistiskt scenario.

Observera att perioderna ovan är grova uppskattningar.

Så här vet du om pesto är dålig

Det finns några saker att se upp för när det gäller gammal pesto.

Naturligtvis finns de vanliga orsakerna, som mögel eller annan organisk tillväxt. Leta efter dem både på såsens yta och på behållarens insida.

Det andra klassiska tecknet på att produkten är förstörd är att den luktar illa eller ruttet. Om såsen inte luktar fräscht som den brukar göra är den inte längre i sin bästa form och du bör kasta den.

Därefter kommer basilikabladen. Om de har ändrat färg från grönt till brunaktigt är det en bra indikation på att peston ska kasseras.

Om allt i såsen verkar okej, är det bra. Smaka på en liten mängd och bestäm utifrån det om den är tillräckligt bra för att användas. Om inte, släng den.

Sist men inte minst bör du komma ihåg att pesto snabbt förstörs. Om du undrar om den är okej att äta betyder det oftast att den inte är det. Lita på dina sinnen och släng såsen om så är fallet.

Samma sak om den står i kylskåpet under en längre tid, till exempel över en vecka för hemlagad pesto. Även om allt verkar vara okej med den är det bättre att vara på den säkra sidan och slänga den. De första tecknen på att den blir dålig är svåra att upptäcka, så att anta att den redan är dålig är rätt val här.

Lämna en kommentar