Kan man frysa in morotskaka?

Morotskakan är en kryddig och nötaktig sensation med en krämig toppning och är en utsökt efterrätt som kan serveras som en vintervärmande godbit eller kanske till en kärestas födelsedag.

Du kanske vet att många kakor fryser in extremt bra, men är det samma sak med morotskakor? Låt oss ta en titt nu.

Snabbt svar

Ja, du kan frysa in morotskaka. Morotskakan kan frysas i cirka 4 månader. Vissa bagare föredrar att frysa tårtbottnen och färskostglasyren separat och att toppa och dekorera tårtan när den har tinats upp. Detta är förmodligen det bästa sättet att göra det .

Morotskaka på fat

Hur man fryser in morotskaka

Om du planerar att baka och sedan frysa in din morotskaka är det bäst att frysa in den i två delar. Botten ska frysas separat från färskosttoppingen för att se till att tårtan inte blir blöt och oaptitlig i frysen.

Nedan följer de steg du måste följa för att frysa in morotskakan.

  1. Låt den svalna
    När du har bakat botten på din morotskaka måste du låta den svalna innan du försöker frysa in den. Detta kan ta några timmar, så låt den svalna på bänkskivan innan du flyttar den till frysen.
  2. Slå in botten
    När botten har svalnat, slå in den väl i plastfolie. Du kan sedan placera den i en lämplig storlek på en fryspåse som är säker för frysen innan du lämnar den åt sidan.
  3. Packa upp toppingen
    Häll sedan upp din gräddosttoppning i en fryspåse som tål att frysas in. Tryck ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar den.
  4. Märk och frys in
    Skriv på framsidan av varje påse datumet då du lagade morotskakan och det rekommenderade bäst-före-datumet. Kom ihåg att du kan frysa in morotskaka i cirka fyra månader.

3 tips för att frysa in morotskaka

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in morotskaka för att få bästa möjliga resultat:

  • Tänk på portionerna – Om du inte planerar att njuta av din morotskaka i sin helhet när den tinats upp, är det en bra idé att skära den innan du fryser in den. När du har gjort detta måste du också dela upp färskostglasyren i lämpliga portioner, så att du kan tina upp toppingen och basen samtidigt.
  • Använd även torkad frukt –Vissa människor oroar sig för att kakorna ska torka ut under frysningsprocessen. Även om morotskaka är helt säker att frysa in är det en bra idé att använda rivna morötter och små portioner torkad frukt, eftersom detta ger kakan en fuktig och tät konsistens. Tätare kakor är mindre benägna att torka ut i frysen.
  • Gör glasyren ny– Om du vill försäkra dig om att din glasyr är fyllig, krämig och precis som den ska vara, kan du överväga att göra den ny när basen har tinats upp. Gräddost i sig fryser inte särskilt bra, men som glasyr borde det gå bra. Få saker slår dock en nygjord färskostglasyr, så om du har tid kommer det att ge din tårta den wow-faktor den förtjänar!

Hur länge kan man frysa morotskaka?

Du kan frysa in morotskakan i ungefär fyra månader.

Det går också att förvara morotskakan i kylskåpet i 2-3 dagar efter att du har lagat den, förutsatt att den är väl täckt. Med detta sagt, om du vet i förväg att du vill frysa in din morotskaka är det bäst att lägga den i frysen så snart du kan efter att du bakat den.

På så sätt är morotskakan fuktig och fräsch när den är fryst, vilket garanterar en utsökt kaka när den tinats upp.

Du kan frysa morotskakan i upp till 4 månader

Hur tinas morotskakan upp?

Om du vill tina upp din morotskaka tar du ut den ur frysen kvällen innan du ska njuta av den och låter den tina upp i kylskåpet.

När det gäller att tina upp färskosttoppingen kan du sätta in påsen i mikrovågsugnen i upp till tjugo sekunder när den har tinats upp. Detta gör det lättare att sprida ut frostingen på toppen av din tårta, eftersom den blir hård när den är nedkyld.

Kan man frysa om morotskakan?

Om du fryser in morotskakan efter att den tinats upp kan den bli torr. Det kan också påverka glasyrens konsistens. Därför rekommenderar vi att du inte fryser in morotskakan igen.

Om du föredrar att njuta av enskilda skivor från frysen, rekommenderar vi att du skär tårtan i skivor och separerar toppingen innan du fryser in den. På så sätt kan du bara ta ut det du behöver och lämna resten av kakan i frysen.

Fryser morotskaka in bra?

Precis som många andra kakor fryser morotskaka in väldigt bra. Om du fryser in toppingen och botten separat har du en utsökt, saftig morotskaka att njuta av när den tinats upp.

Låt dig bara ge tillräckligt med tid för att toppa och dekorera tårtan innan du tar emot gästerna!

Vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av morotskaka eller tårta i allmänhet, kan dessa frågor hjälpa dig:

Kan man frysa en tårta med färskostglasyr?

Även om det är helt säkert att göra det, om du kan planera i förväg rekommenderar vi att du fryser tårtan och glasyren var för sig för att undvika stora förändringar i texturen. Du kan sedan tina upp båda och slutligen dekorera tårtan.

Men om din tårta redan har en gräddostglasyr på sig kan du frysa in den utan problem.

Lämna en kommentar