Kan man frysa in potatismos?

Potatismos är en otroligt uppskattad sidorätt och hur skulle du göra en planka eller en korv med mos utan potatismos?

Hur ska du då göra för att få ett nästan oändligt utbud i frysen?

Potatismos kan frysas i upp till 6 månader. För att frysa in potatismos kan du frysa in det i portioner i en fryspåse beroende på hur du troligen kommer att använda det i framtiden.

Hur man fryser in potatismos


Först måste du göra din potatismos. Normalt sett skulle vi inte inkludera ett recept eller en rekommendation, men receptet är viktigt för frysningen. Du vill ha mycket fett och grädde för att hjälpa potatisen att frysa. Normalt sett fryser potatis inte så bra.

Därför rekommenderar vi starkt att du vänder dig till ditt favoritrecept på mos med mycket smör och grädde.

Nu när du har gjort det perfekta potatismoset ska vi titta på hur du faktiskt fryser in det:

Det finns två tillvägagångssätt när det gäller att frysa in din potatismos: frysa portionsvis eller i bulk.

Hur man fryser in potatismosportioner


Om du inte har något emot att ta lite tid på dig för att frysa in din potatismos är detta metoden att använda. Det är lite mer tidskrävande men värt besväret i längden:

Kyl


När du har gett din potatismos tid att svalna kan du klä en bakplåt med bakplåtspapper.
Häll ut moset på plåten i jämnstora portioner. Du kan använda en glassskopa här för att göra ditt liv enklare.


När du har delat ut portionerna ställer du plåten i frysen i flera timmar så att dina mosportioner kan frysa.


Slutlig frysning
Nu när de är frysta tar du bort brickan, tar ut de enskilda portionerna och lägger dem i ett bad och ställer dem sedan tillbaka till frysen.


Hur man fryser in potatismos i bulk


Om du har ont om tid och föredrar att frysa in den i en massa, välj den här metoden:

  • Detta är en mycket enklare metod. När du har gjort din potatismos måste du låta den svalna till rumstemperatur.
  • Lägg i påsar
  • Överför moset till en fryssäker påse och pressa sedan ut så mycket luft som möjligt.
  • Placera påsen i frysen och du är klar.

3 tips för att frysa in potatismos


Nu vet du hur du fryser den, vi har våra 5 bästa tips som vi starkt rekommenderar att du följer när du fryser potatismos för att få bästa möjliga resultat:

Använd fett (och mycket fett!)
Det här är ingen tid för en diet. Fet, krämig och rik potatismos fryser in bättre än annan potatismos, så snåla inte med grädde och smör när du gör potatismoset till frysen.

Ingen anledning att tina över natten
Potatismos är en av de rätter som du kan frysa in och som inte behöver tina över natten i kylskåpet. Istället kan du använda den direkt från frysen.

Tänk på att frysa in i portioner
Om du fryser något i portioner är det mycket lättare att undvika att slösa bort det längre fram. Det tar lite extra tid att göra men att frysa in potatismos i portioner är ett måste!

Hur länge kan man frysa potatismos?


Potatismos håller i drygt 6 månader i frysen. Som alltid måste du märka dina potatisar med ett sista förbrukningsdatum, så att du inte låter all din möda gå till spillo.

Detta gäller även för rätter som du har fryst in med en mos-toppning eller fyllning, till exempel shepherd’s pie eller fish cakes.

Du kan frysa in potatismos i upp till 6 månader

Hur tinar man potatismos?


När det gäller att tina upp din potatismos har du ett par alternativ, och inget av dem kräver särskilt mycket tid.

På spisen: Du kan värma upp moset direkt från frysen på spisen. Lägg bara moset i en kastrull på låg värme (ju långsammare, desto bättre). Rör om då och då. Den kommer att börja tina och sedan förvandlas till krämigt mos.

Smaka av och tillsätt en eller två klickar smör om du känner att det behövs.

Mikrovågsugn: Lägg det frysta moset i en skål och täck över. Slå på mikrovågsugnen i 5 minuter på låg effekt och rör sedan om. Fortsätt att värma i intervaller på 2-3 minuter tills moset är genomvarmt och krämigt.

Kan man frysa in potatismos flera gånger?


Vi skulle inte rekommendera att frysa in potatismos igen om du planerar att försöka använda det igen som mos på egen hand. Du kommer att märka att den kan bli ganska kornig, vilket inte blir njutbart.

Det enda undantaget är om du har använt potatismoset till pajtoppning. Du kan till exempel frysa in en portion potatismos, tina upp den, sprida den över en paj, laga den och sedan frysa in den pajen.

Lämna en kommentar