Är tomat nyttigt?

Att bita i en mogen, saftig tomat är en av sommarens verkliga läckerheter. Det är också en av de bästa sakerna du kan göra för din kropp. Tomatens rika röda färg kommer från lykopen, en kraftfull antioxidant som finns rikligt i bara några få livsmedel. Dessutom ger en stor tomat ordentliga mängder C-vitamin och kalium, som sänker blodtrycket.

Lokalt odlade tomater kan vara din bästa insats för hälsa och smak. Solmogna tomater har vanligtvis mer smak och mer lykopen än tomater som plockats tidigare.

Fördelarna med lykopen


Liksom alla antioxidanter kväver lykopen fria radikaler, som spelar en roll för cancer, hjärtsjukdomar och andra sjukdomar som är förknippade med åldrande. En studie från 2020 visade att män som åt tomater nästan varje dag hade 28 procent lägre risk för prostatacancer än män som inte åt tomater. Lykopen kan också skydda huden mot solskador som kan orsaka hudcancer, och viss forskning tyder på att det hjälper kvinnor att behålla benmassan när de åldras.


Du får mer lykopen från tomater och absorberar mer av det när de tillagas. En stor färsk tomat innehåller till exempel cirka 5 mg lykopen, jämfört med cirka 17 mg i 2.4 dl tomatsås. Lykopen är instängd i grönsakens cellvägg, tillagning bryter ner väggarna och frigör lykopenet. Det finns inget rekommenderat intag av lykopen, men vissa bevis tyder på att så lite som 7 mg per dag är fördelaktigt.

För att öka upptaget av färska tomater kan du purera eller krossa dem, vilket också bryter ner cellväggarna (tänk salsa, gazpacho eller färsk sås). Ett annat tips: Ta fram olivolja, avokado eller ost. Karotenoider som lykopen är fettlösliga, så de absorberas bättre när du äter dem med lite fett.

Andra färger har också fördelar. Orange tomater innehåller till exempel betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen, och gula tomater innehåller lutein, som hjälper till att förebygga den åldersrelaterade ögonsjukdomen makuladegeneration.

Risk för inflammation?


Personer med artrit, särskilt reumatoid artrit, tror ofta att de bör undvika tomater och andra närbesläktade grönsaker, till exempel aubergine, potatis och paprika. Detta eftersom de kan orsaka inflammation som leder till ledvärk. Föreställningen kan bero på att denna växtfamilj innehåller en förening som kallas solanin, som i stora mängder kan vara giftig. Men den mängd som finns i tomater är extremt liten. Det finns ingen forskning som visar att de orsakar inflammation. Faktum är att det är precis tvärtom, kemikalierna i tomater har en kraftfull antiinflammatorisk effekt.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar