Guiden till hur man värmer upp en stekt biff, kotlett etc.

Jag älskar den första munnen av en mjuk och nytillredd biff som helt enkelt är sprängfylld av köttets goda smaker.

För mig finns det faktiskt ingen maträtt som kan överträffa en rejäl saftig biff med en bra sås och klyftpotatis eller krämig potatismos.


Men rester av eller återuppvärmd biff är en helt annan historia. Om du inte vet hur du ska värma upp biff kan den återuppvärmda köttbiten bli för gummiaktig, torr och till och med smaklös – det vill du definitivt inte ska hända!

Läs vidare om du vill lära dig de bästa sätten att återuppvärma biff så att den behåller sin saftighet och mörhet.

De metoder för att värma upp biff som jag har nämnt här hjälper dig att värma upp tillagad biff så att den smakar lika bra som den dag du faktiskt tillagade den.

Hur man värmer upp kött


Det finns tre enkla sätt att värma stek på – i mikrovågsugn, i ugn och på spisen.

Vilken metod du väljer beror på dina personliga preferenser.

Med det sagt föredrar jag att värma upp den i en ugn eftersom det är det bästa sättet att få den saftigaste återuppvärmda biffen.

Hur man värmer upp biff i mikrovågsugn


Även om det inte är det idealiska sättet att värma stek i mikrovågsugn är det verkligen det snabbaste sättet. Så om du har ont om tid finns det inget bättre sätt än detta.

Så här kan du värma stek i mikrovågsugn:

Saker du behöver
Biff
sky

En mikrovågsugnssäker skål


Instruktioner


Lägg biffen i en djup botten av en mikrovågsugnssäker skål.
Ta den överblivna köttsaften och droppa den över biffen.
Täck skålen med plastfolie eller ett mikrovågssäkert lock.
Mikrovågsugna biffen på låg till medelhög effekt i intervaller om 30 sekunder tills biffen är genomvarm.


Proffstips: Köttsaften är precis lika god som när du stekte biffen, använd den för att se till att den mikrovågsugnade biffen inte torkar ut.

Hur man värmer upp biff i ugnen


Att värma biff i ugnen är betydligt mer tidskrävande än de andra metoderna.

Men om du vill att din biff ska vara mör, saftig och full av smak är detta definitivt det perfekta sättet att värma upp den på.

Så här kan du alltså se hur du kan värma upp biff i ugnen:

Saker du behöver


En stor stekpanna
Biff
En matsked olja eller smör
Ett bakplåtspapper
Ett galler


Instruktioner
Det första steget är att förvärma ugnen till 120 grader Celsius.
Ta ett bakplåtspapper och lägg ett hållbart galler i det.
Placera steken ovanpå gallret och ställ in plåten i den förvärmda ugnen.
Låt biffen tillagas tills dess innertemperatur når cirka 40-45 grader Celsius. Det tar cirka 20 minuter.
Medan biffen värms upp i ugnen, värmer du en stekpanna med en liten mängd olja eller smör på hög värme.
När biffen har värmts upp i ugnen tar du ut den ur ugnen och lägger den direkt i den uppvärmda stekpannan.
Låt steken steka på varje sida tills den blir brun. Detta tar cirka 30 sekunder för varje sida.


Proffstips: När oljan är tillräckligt varm på hög värme sänker du värmen innan du lägger in biffen i stekpannan. På så sätt undviker du risken att köttet överhettas och torkar ut.

Så här värmer du biff på spisen igen


Om du vill att din biff ska ha samma mörhet som den hade samma dag som den tillagades är det bästa sättet att värma upp den på spisen.

Så här kan du värma stek på spisen:

Saker du behöver
En kastrull med vatten
En kraftig fryspåse
En stekpanna
En matsked olja eller smör


Instruktioner
Låt den lagrade biffen få rumstemperatur. Detta tar cirka 30 minuter utanför kylskåpet.
Värm upp en kastrull med vatten på låg värme (cirka 55 grader).
Lägg biffen i en kraftig fryspåse och förslut den ordentligt.
Lägg frysväskan i vattnet och se till att steken inte rör grytans kant.
Låt biffen koka tills den är genomvarm. Detta tar cirka 5 minuter.
Medan biffen värms upp, lägg en matsked olja eller smör i en stekpanna och värm upp den.
När biffen har värmts upp tar du ut den ur påsen och steker den i den uppvärmda stekpannan. Genom att steka den får den den perfekta ytan.
Låt den uppvärmda biffen vila i några minuter innan den serveras.


Proffstips: När du värmer upp biffen i en fryspåse kan du även lägga till hackade grönsaker som lök, morötter eller schalottenlök, och även lägga till en valfri krydda för att ge köttet lite mer smak.

Lämna en kommentar