Presentidéer för kaffeälskaren.

Den här artikeln kommer gå genom lite olika presenter till kaffeälskaren i ditt liv. Folk kan bli riktigt nördiga med sitt kaffedrickande, detta betyder att det finns en massa med olika presenter att köpa till den där kaffesörplande kusinen eller din latteälskande hipsterbrorsa. Med tanke på hur vanligt kaffedrickande är i sverige så har du säcker någon i ditt liv som skulle gilla någon av dessa presenterna.

Kaffe eller kaffebönor

Det finns en mängd annat kaffe än det som du kan hitta i din lokala ICA-butik. Två av de lyxigaste kaffesorterna är Blue Mountain kaffe och Kona kaffe. De kommer från Jamaica respektive Hawaii. Den speciella jordmånen och klimatet på de platserna är idealiska för kaffeodling.

Blue mountain kaffe har svag syra, en söt smak och stark eftersmak. Kona kaffe kommer från Konaregionen på Hawaii.

Båda namnen är skyddade och endast kaffe som odlas på respektive plats får bära namnet. Det ska nämnas att det är dyra bönor så det är inget man dricker till vardags men som en upplevelse för kaffeälskaren så passar det perfekt.

Perkulator

En perkulator jobbar på en lite annan princip än en vanlig kaffebryggare ohc påminner mer om en svagare version av en espressomaskin. Den går utmärkt att använda på kökshällen men är kanske smidigast om man är ute och reser.

Det finns perkulatorer som har egna värmelement men jag föredrar de utan eftersom de är mer flexibla och är perfekta att ta med sig när man är ute och tältar. Det är värt att tänka på att perkulatorkaffe blir bäst om man använder kaffe malt till ändamålet. Man vill ha lite grövre malning än kaffe som används i en vanlig droppbryggare. Jag har testat och rankat olika kaffetyper som är speciellt framtagna för perkulator och presskanna.

Lyxig kaffekopp

Det finns en rad olika lite lyxigare kaffekoppar. Jag tycker att koppas gjorda i glas alltid varit fina. Det finns också en hel del mer traditionella kaffekoppar från Rörstrand, Iitalla mm.

Rolig kaffekopp

Det finns ett gäng olika kaffekoppar med olika gimmicks och designs som är riktigt lustiga. Det finns också gott om kaffekoppar som ligger i gränslandet mellan att vara roliga och lyxiga, exempelvis muminmuggar från iitala.

Mini mjölkskummare

Det finns små minivispar som man kan använda för att skumma upp en mindre mängd mjölk. Det är en smidig lösning som fungerar förvånansvärt bra.

Fransk press

En pressbryggare är en kaffebryggare som bygger på enkel mekanik. Man låter kaffe dra i kokhett vatten och pressar sedan sakta ner ett filter som separerar kaffet från sumpen. Smaken blir annorlunda eftersom filtret inte filtrerar ut kaffets naturliga oljor på samma sätt som ett pappersfilter gör. Eftersmaken förstärks och man kan märka av en viss oljighet jämfört med vanligt bryggkaffe. Ungefär som man kan känna av en espresso.

En extra bra present blir det om man köper till ett bra presskaffe. Då kan man njuta av en kopp tillsammans på juldagsmorgonen!

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar