Var kommer lakrits ifrån?

Skulle det förvåna dig om du fick reda på att det finns uppgifter om att lakrits har ätits av faraonerna, Alexander den store och de romerska kejsarna? På den tiden var det mer vanligt att det konsumerades som en vätska än som mat, men dess medicinska fördelar och förmåga att släcka törsten var kända redan då.

Var började lakritsen?

Lakrits har sitt ursprung i södra Asien och spreds sedan genom Mellanöstern och in i Sydeuropa, men den första rapporteringen om lakrits kommer från England, där den odlades i ett kloster i Pontefract, varifrån dess berömmelse spreds till USA och vidare.

Det är dock ingen vanlig rot, för det som gör lakritsroten så speciell är den sötsmakande förening, anetol, som finns i den. Denna aromatiska, omättade eterförening finns också i anis, fänkål och flera andra örter, och den härligt söta smaken kommer från glycyrrhizin, en förening som är känd för att vara upp till 50 gånger sötare än socker

Lakritsaromer används inte bara i godis, utan även i läskedrycker och i vissa örtteer där de ger en söt eftersmak. Smaken har länge varit vanlig i läkemedel för att dölja obehagliga smaker.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar