Hur man på ett säkert sätt tinar upp en fryst skinka

Den utsökta, gammaldags smaken av skinka gör den till ett favoritval, inte bara under julen, utan hela året. Om du har en fryst skinka som du planerar att äta snart, finns det tre alternativ för att tina julskinkan på ett säkert sätt.

Tina skinkan i kylskåpet

Detta är den enklaste metoden för att tina upp en skinka – men det tar också längst tid, så du måste planera i förväg.

  • Förvara den frysta skinkan i sin ursprungliga, oöppnade förpackning och placera den i en behållare eller bricka som förhindrar att skinkans safter droppar på andra livsmedel.
  • Placera den frysta skinkan i kylskåpet – se till att kylskåpets temperatur är inställd på 5 ° eller lägre.
  • Du måste räkna med cirka 8 till 12 timmar per kilo fryst skinka som du planerar att tina i kylskåpet.

Hur lång tid tar det att tina fryst skinka i kylskåpet? Ungefärlig tid:

  • 2.5 kg – 24 timmar
  • 5 kg – 2 hela dagar
  • 7.5 kg – 3 hela dagar

Måste man tillaga den frysta skinkan så snart den tinats upp? Nej – så länge skinkan tinades upp i kylskåpet. Skinka som tinats upp i kylskåpet kan förvaras ytterligare 3-5 dagar i kylskåpet innan den tillagas.

Ytterligare ett plus med att tina skinka i kylskåpet: Om dina planer ändras och du bestämmer dig för att inte tillaga skinkan alls, kan du säkert frysa in den tinade skinkan igen inom 3-5 dagar (även om det kan innebära en viss kvalitetsförlust).

Tina skinka i kallt vatten

Du kan tina upp din frysta skinka mycket snabbare i kallt vatten. Men jämfört med upptining i kylskåp kräver processen mycket mer uppmärksamhet från din sida.

  • Se till att den frysta skinkan ligger i en läckagesäker förpackning eller plastpåse.
  • För att tina upp skinkan sänker du ner påsen i kallt kranvatten – använd aldrig varmt eller hett vatten, eftersom det kan leda till att matens yttre skikt värms upp till en temperatur där skadliga bakterier börjar föröka sig.
  • Byt vatten var 30:e minut för att se till att det förblir tillräckligt kallt.
  • Om du använder denna upptiningsmetod tar det ungefär 30 minuter för varje kilo skinka som du behöver tina upp.

Hur lång tid tar det att tina fryst skinka i kallt vatten? Ungefärlig tid:

  • 2.5 kg: 2.5 timmar
  • 5 kg: 5 timmar
  • 7.5 kg: 7.5 timmar

Om du har använt metoden med kallt vatten för att tina upp skinkan måste du tillaga skinkan så snart den är helt tinad.

Du bör inte frysa in rå skinka som tinats upp i kallt vatten igen. När du har tillagat skinkan kan du dock frysa in den igen om du vill.

Tina skinka i mikrovågsugn

Om din frysta skinka är tillräckligt liten – och du verkligen har ont om tid – kan du tina upp skinkan i mikrovågsugn.

  • Kontrollera din bruksanvisning för minuterna per kg och vilken effektnivå du ska använda för upptining.
  • Ta bort all yttre förpackning.
  • Lägg den på ett mikrovågsugnssäkert fat för att fånga upp eventuell saft som kan läcka ut.

Om du tinar upp skinkan i mikrovågsugn måste du tillaga den omedelbart efter att den tinats upp.

Hur man inte ska tina upp sin frysta skinka

Du bör aldrig tina en fryst skinka på bänken i rumstemperatur eller i varmt vatten. Med någon av dessa metoder kan skinkans yttre skikt ligga mellan de bakterieframkallande temperaturerna 5° och 60°F alldeles för länge för att vara säkert.

Kan man tillaga en fryst skinka?

Ja – du kan tillaga din skinka direkt från fryst tillstånd. Det tar längre tid, men du kan ändå få en välsmakande skinka. Se den här artikeln för detaljerade råd om hur man tillagar en fryst skinka.

Lämna en kommentar