Bästa frukterna för att gå ner i vikt

Vattenmelon

Vattenmelon tar upp mycket volym i förhållande till hur mycket kalorier det innehåller vilket innebär att det passar alldeles utmärkt när man försöker gå ner i vikt.

Dessutom så är den förvånansvärt mångsidig. Den passar bra för sig själv men kan också med fördel blandas in i en sallad eller vara tilltugg till grillat. Jag brukar skära upp några tärningar och ha med i morgonfilen.

Äpple

Äpplen har mycket fiber och lite kalorier. Ett stort äpple (220 g) innehåller ca 115 kalorier och 5.5 gram fiber.

granny smith äpple

Dessutom så finns det studier som indikerar att äpplen är utmärkta när det kommer till viktnedgång. I en studie så jämfördes effekten av äpplen, päron och kakor. Studien gick ut på att folk dagligen fick äta samma mängd kalorier i äpple, päron och kakor.

På tio veckar så gick gruppen som fått äpplen ner ca 1 kg, gruppen som fick päron gick ner något mindre och gruppen som fick kakor stannade kvar vid sin gamla vikt.

Gissningsvis så är detta för att äpple mättar relativt bra i förhållande till den energi de innehåller.

Enligt mig så är sura äpplen som granny smith extra bra på att dämpa sötsug och hunger.

I kombination med exempelvis havre och kanel så kan äpplen också agera som ett substitut till olika onyttiga snacks. Likt vattenmelon så passar äpple utmärkt i sallader eller i frukostfilen.

Blåbär

Det är en bra idé att äta blåbär även om man inte försöker gå ner i vikt. Blåbär innehåller nämligen flavonoider som har visat sig skydda mot flera ålderssjukdomar. Det finns också studier som visar att blåbär minskar risken för hjärt kärlssjukdomar.

Ur ett viktminskningsperspektiv så är det en bra idé att äta blåbär eftersom de innehåller relativt lite kalorier. Dessutom så är blåbär ett gott substitut till diverse onyttigheter. Frysta blåbär tillsammans med fil eller grekisk yoghurt är vad jag brukar äta när jag är glasssugen men försöker hålla en relativt strikt diet.

Grapefrukt

Grapefrukt är något av en klassiker i viktminskningssammanhang.

En grapefrukt innehåller ca 80 kcal och täcker ditt dagliga vitamin C behov. Röd grapefrukt är dessutom rik på vitamin A.

Studier indikerar att grapefrukt hjälper överviktiga personer att återfå normalvikt och sänker kolesterolnivå samt blodtryck. Viktnedgången tros ske genom att grapefrukt mättar och gör att ditt dagliga kaloriintag blir mindre.

Sammanfattning

Generellt sett är frukt bra att äta om man försöker gå ner i vikt men vissa frukter är bättre än andra, den här artikeln har fokuserat på frukter som mättar bra och innehåller få kalorier. Jag tror inte man ska lägga för stort fokus på vilka frukter man ska äta i första hand utan istället koncentrera sig på att utesluta godis och andra onyttigheter ur sin diet. Med det sagt så är vissa frukter bättre ur ett viktminskningssyfte än andra.

tabell över kcal per 100g för varje frukt.

Fruktkcal/100 gram
Vattenmelon30
Äpple52
Blåbär
53
Grapefrukt42
tabell över kcal per 100g för olika frukter

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar