Stekspade bäst i test

Stekspaden är ett ofta förbisett verktyg med en bra stekspade kan vara skillnaden mellan en köttbit med fin stekbyta eller en misshandlad köttbit och en rispad stekpanna.

Vilket material? Det beror på din stekpanna.

Stekspadar till en teflonpanna bör inte vara gjord av stål eftersom detta kommer att repa pannan och i slutändan göra teflonbeläggningen värdelös. Stekpannor i plast eller trä rekommenderas istället.

Till en gjutjärnspanna eller en gjord i rostfritt stål så rekommenderar jag en stekspade i rostfritt stål. De är inte bara hållbara och tål hög värme utan har oftast rätt kombination av flexibilitet och hållfasthet. Stekspadar i plast är ofta för flexibla och en i trä för fast.

Smal eller bred – ska du ha din stekspade till pannkaka eller hamburgare?

Om man ska ha en smal eller bred stekspade beror i mångt och mycket på vad det är du ska laga. Smala stekpannor är bra till vissa speciella maträtter. Exempelvis pannkakor och plättar är mycket enklare att hantera och vända på med en smal stekspade.

Till biffar och hamburgare är en bredare stekspade bra. Det blir lättare att vända på dem utan att de går sönder och om man vill använda stekspaden till att pressa sing hamburgare så är en bred stekspade bra. Till detta ändamålet så är det också bättre om stekspaden inte har några hål. Många föredrar annars en stekspade med hål så att fett och vätska lätt kan rinna av det du steker.

Stekspadar är inte särskilt dyra och tar inte upp mycket plats så det kan vara en bra idé att köpa två olika.

De bästa stekspadarna

Fiskars functional form

  • Detta är en bra allroundstekspade som är smidig på många vis. Exemplevis går den att köra i diskmaskin och har en ögla så att den går att hänga upp.
  • Ögla för lättare förvaring.
  • Fungerar bra ihop med en teflonpanna.

Exxent

  • Bra kombo av plast och stål. Tål maskindisk och plasten ser till att du inte bränner händerna.
  • Designen är klassisk och ser inte bara bra ut, den fungerar till de flesta ändamål man kan tänka sig att anävnda en stekspade till. Stekspaden känns stabilt och av allt att döma så kommer den att hålla en lång tid. Om du inte har några teflonpannor så är det här stekspaden som jag rekommenderar.
  • Om du ofta lagar med exempelvis wok eller andra stora pannor så finns det även en större version att tillgå.

Backaryd

  • Gjord i bok
  • Kombinerar modern form med klassiskt material.
  • Stekspaden är inte jättebra till att vända burgare med men den fungerar utmärkt till att röra om en gryta eller steka köttfärs. Trä är inte bara ett estetiskt tilltalande material, det är också skonsamt mot teflonpannor.

Lämna en kommentar