Oranga frukter – lista med bilder

Apelsin

Apelsin är antagligen den frukt du först tänker på när någon säger orange frukt. Inte så konstigt egentligen, det är en av de frukter vi äter mest av i sverige dessutom så är det engelska namnet just ’orange’.

Grapefrukt

Grapefrukter kan variera en del i färg och vara både gul och grön men orangea grapefrukter är ganska vanliga.

Sharon

Sharonfrukten kallas ibland också för persimon och kommer från samma träd som ebenholtz kommer från. Cirka 75% av världens sharonfrukter odlas i kina. Frukten påminner något om en orange tomat och har en söt och svårbeskrivlig smak. Personligen så är jag inte så förtjust men jag tror att det är en sådan frukt som man antingen älskar eller hatar.

Papaya

Papayan har sitt ursprung i central- och sydamerika. När den är mogen har fruktköttet en tilltalande orange färg. Omogna papayer är gröna, dessa kan faktiskt ätas förutsatt att man tillagar frukten först.

Grenadilla

Grenadillan är nära släkt med passionsfrukten och har ett liknande innanmäte och smak. Skalet är orange och har till skillnad från passionsfrukt en slät hård yta. Grenadillan har sitt ursprung i sydamerika och trivs i ett tropiskt klimat.

Physalis

physalisen är egentligen ett bär men får ändå vara med på listan eftersom det är ett så fint och välsmakande bär.

Clementin

Clementin eller klementin är en småcitrus som är populär under julen då den är i säsong. Den mest av odlingen sker i Kina men även spanien producerar stora mängder. Likt många andra populära citrusfrukter så är den en hybrid av olika citrusfrukter. Till skillnad från många andra hybrider så är klementinen dock en olycklig slump som uppstod när två olika typer av citrusfrukter odlades nära varandra. Smaken påminner om apelsin men är ofta något sötare och mindre syrlig.

Mandarin

Mandariner är inte fullt så runda som en apelsin är, istället har de en lite tillplattad sfärisk form. Skalet är smakrikt och kan användas för som smaksättare eller som en godisingrediens. Mandarinen tros ha upstått i sydostasien och är anfader till många av de citrusfruktskorsningar som pryder frukthyllorna.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar