Mandelkvarn – bäst i test

Mandelkvarnar behövs när det är dags att imponera på gästerna och laga egna småkakor. Det finns en del att tänka på när man ska köpa en kvarn. Hade man tänkt mala större mängder så är det bäst att köpa en större mal med ett bra och stabilt fäste. Det finns handhållna kvarnar som är svårare att mala med men som också fungerar till när du ska garnera din mat med exempelvis malna valnötter eller ost.

Många av kvarnarna går även att använda till att mala andra saker, som ost, choklad eller färska kryddor. Låt oss dyka in i vilka mandelkvarnar som är bäst för just dig!

Mandlar

Victoria gjutjärnskvarn

Det här är kvarnen för den som prioriterar kvalité. Gjutjjärnet gör kvarnen otroligt hållbar och den kombinerar gammaldags pålitlighet med moderna detaljer som plastskydd som förhindrar att det du maler stänker. Anordningen som fäster fast i bordsskivan har en silikonbeläggning som skyddar ditt bort. Dessutom så går det att ställa in hur grovt man vill mala. Tyvärr är priset lite högre än många andra modeller men smakar det så kostar det.

Kvarn med majs i

Denna kvarn är inte framtagen med endast nötmalning i åtanke. Den fungerar också till majs, kaffe, grönsaker, tillagat kött, ost och det mesta annat som du slänger i den. Perfekt om du vill dryga ut dina brödbak med majs eller morot.

Gastromax

Denna kvarn är gjord i rostfritt stål och är enkel att både använda och rengöra.

Fästet är inte helt hundraprocentigt och wobblar lite när man maler men det är mest en sån där sak som stör en lite snarare än att det är ett riktigt problem. Kvarnen är liten vilket både kan vara en för och en nackdel. Den tar upp mindre plats i kökslådorna men samtidigt tar det längre tid att mala upp stora mängder nötter.

röd mandelkvarn

Microplane mandelkvarn

Denna mandelkvarn har lite annan utformning än många andra kvarnar. Den är nämligen handhållen och inte en sådan som man skruvar fast i bänkskivan. Det blir lite omständigare att mala stora mångder nötter men samtidigt är malen lite mångsidigare och kan användas för att smidigt riva lite nötter eller ost över maten. Malen kan lätt tas isär och tvättas i diskmaskin och fungerar dessutom både för höger och vänsterhänta.

Min har hållt bra men vissa anger att deras har gått isär tidigare än vad som är rimligt. Specifikt är det plastdetaljerna som går sönder.

liten, svart mandelkvarn.

Behöver du en mandelkvarn?

Det finns alternativ till en mandelkvarn, om du är riktigt duktig med en kniv så kan det ta lika lång tid att hacka upp en mindre mängd nötter som med en kvarn. För de allra flesta är dock en mandelkvarn en smart inverstering, särskilt om du tänkte mala en större mängd nötter, exempelvis till ett bakverk.

1 tanke på “Mandelkvarn – bäst i test”

  1. En reflektion;
    Att hacka nötter/mandel ger en helt annan konsistens än den man får genom att mala dem i en mandelkvarn. Helt ojämförbart!
    En ack så viktig detalj att ha i åtanke, tycker jag.

Lämna en kommentar