Kärnmjölk, ”buttermilk”

Kärnmjölk är den del av mjölken som blir kvar efter att man gjort smör, därav det engelska namnet buttermilk. Mjölken har en syrlig smak och har en relativt låg fetthalt, typiskt under 1%. Näringsinnehållet skiljer sig inte särskilt mycket från mjölk med liknande fetthalt. Konsistensen är dock mycket tjockare. Kärnmjölk används både som dryck och till matlagning och inte minst bakning.

Kärnmjölk säljs inte längre i Sverige, det var nästan 20 år sedan de sista kärnmjölkspaketen fanns i hyllorna. I många av våra grannländer säljs det dock fortfarande och mjölken är vanligare i varmare regioner eftersom vanlig mjölk surnar fortare där.

Detta kan du ersätta kärnmjölk med

Kärnmjölken är dock fortfarande en vanlig ingrediens i många svenska recept. Det går bra att ersätta det med utspädd filmjölk eller citron i vanlig mjölk.

En bra ratio är att hälla i 5% citronjuice i sin mjölk. Detta är ungefär en halv deciliter citronjuice per liter mjölk. Jag brukar använda mjölk med 2 procent fett och färskpressad citron men citronjuice i flaska fungerar också. Det går också bra att använda 5% ättika.

Låt mjölken och ättikan vila lite efter att du blandat dem, ungefär fem minuter eller något sånt. Det kan hända att mjölken har tjocknat lite. Detta är inget problem, det betyder bara att du har fått liknande konsistens som kärnmjölk.

De få gånger jag har spätt ut filmjölk istället så har jag mest gått på känsla och blandat i fil i vatten tills konsistensen påminner om ovispad grädde.

Lämna en kommentar