Mat på Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett lantligt land med mycket farmer, odlingar, friluftsliv och jakt. Det är inte konstigt att maten är fantastisk med tanke på hur tillgången på färska ingredienser ser ut. Nya Zeelands avlägsna läge gör också att de har lite annorlunda fiske och frukter än vad vi är vana vid. Under min tid på Nya Zeeland så upptäckte jag många nya sorters frukter, bland annat feijoa som är en valnötsstor grön frukt. Fruktköttet är juicigt och smaken påminner något om smultron. En annan lite onyttigare favorit från min tid på nya Zeeland är L&P som är en citrondryck som finns att köpa i princip överallt. Även den speciella karamellglasssen hokey pokey är en typisk nyzeeländsk grej.

Kött

Även om Nya Zeeland egentligen inte har några inhemska däggdjur så har människan sett till att det finns gott om kött. Det finns flera gånger fler får än människor på Nya Zeeland och det finns gott om hjort att jaga. Även alpget och olika sorters anka jagas.

Olika hjortdjur jagas på Nya Zeeland

Olika köttpajer är vanliga, det är inte ovanligt att kunna köpa köttpajer även i mindre butiker.

Havsmat

Nya Zeeland har ca 14000 km kust så det är inte konstigt att de har mycket fisk och skaldjur. Whitebait är en delikatess som består av omogna fiskar. Dessa kan tillagas på lite olika sätt men en vanlig rätt är ”whitebait fritters” som är ungefär som en omelett med whitebait i. Mitt favoritställe när det kommer till denna typ av mat är nog Kaikoura. Detta är ett litet samhälle på sydön. Namnet betyder ”Kräftmat” och skvallrar om vad platsen har att erbjuda.

Maori mat

Hangi är ett av ursprungsbefolkningens sätt att laga mat. Det går ut på att man gräver ner mat tillsammans med glödande kod. Det blir ungefär som ett långok eller någon som grillar sin mat på låg värme under väldigt lång tid. Olika sötpotatisrätter är vanliga. Kumara som det heter på maori har länge varit en viktig kulturväxt och är en del av det maoriska köket än idag.

Brittiskt arv

Det brittiska arvet är tydligt på nya zeeland. Inte minst när det kommer till snabbmaten. Fish and chips är vanligt men på nya zeeland finns det fler exotiska fiskar att tillgå. Fish and chips butiker finns lite överallt och är ofta billiga. Risken är med andra ord att man äter för mycket skräpmat, tur att det finns gott om vandringsleder att bränna extrakalorierna på.

Fish and chips är en vanlig syn på Nya Zeeland

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar