Grönsaker – lista med bilder

Broccoli

Broccolin är en sorts kål och är nära släkt med blomkål. Broccoli är väldigt nyttig och dessutom väldigt mättande samt innehåller väldigt lite kalorier. Perfekt att fylla ut tallriken med om man vill bli mätt utan att gå upp i vikt. Dessutom är broccoli väldigt gott. Broccolins namn kommer från italienskan och odlades redan i romarriket.

Broccoli fungerar väl i asiatiska maträtter, särskilt soppor eller nudelrätter. Tröttnar man på konsistensen så kan man mixa ihop broccolin till en slät soppa.

Potatis

Potatis kommer i en mängd olika versioner. Bådre beroende på vilken varietet det är som odlas och när den har skördats. Potatisen har varit en viktig gröda i sverige. Som följd har vi många olika rätter i vår husmanskost som innehåller potatis. Raggmunk, palt och hasselbackspotatis till exempel. Dessutom så är nypotatisen något av en institution här i sverige.

Morot

Morötter måste faktiskt inte vara orangea. Det finns gula och till och med lila morötter. De mer olikfärgade varianterna var vanligare förr men av någon anledning så blev den orangea färgen standard.

Moroten kommer ursprungligen från asien och har länge odlats och förädlats av människan. Moroten är mångsidig. Jag har en förkärlek för bröd med riven morot i. Det finns givetvis också morotskaka, lite otippat att en så nyttig grönsak gör sig så väl i ett bakverk.

Zucchini

Zucchini får väldigt fin stekyta och passar därför som grillad eller stekt i tunna skivor. Zucchinipasta är ett sätt att stilla suget efter goda italienska måltider utan att få i sig stora mängder kolhydrater. Det fungerar väldigt väl. Jag brukar inte gilla nyttiga ”ersättningsmåltider” men det här är faktiskt väldigt gott. Givetvis är det inte riktigt lika gott som vanlig pasta men det är en bra ersättning.

Aubergine

Auberginen kommer ursprungligen från asien.

Speciellt bra blir Auberginen på grillen. Jag brukar skära upp den i tunna skivor på längden och olja in den innan jag slänger på den på grillen. Den vanligaste tyoen av äggplanta är mörklila men det finns också vita och till och med rosa versioner.

Äggplanta har inte jättestark smak men tar lätt till sig fett och kryddor. Därför är den ett bra köttsubstitut.

Sötpotatis

Sötpotatis är en av mina absoluta favoritgrönsaker. De är väldigt mångsidiga. De fungerar bra rostade eller som pommes frites. Även soppor gjorda på sötpotatis blir gudomligt goda.

Sötpotatis har sitt ursprung i syd- eller centralamerika. Den spreds också tidigt igenom polynesien där den var en viktig gröda. Idag produceras en överväldigande majoritet av världens sötpotatis i kina.

Sötpotatis sprids via rotknölarna. Inte nog med att den är god, den del av växten som är ovan jord kan fåp mycket vackra blommor.

Lök

Lök är både billig och mångsidig. Beroende på hur man tillagar den så kan man variera smaken väldigt mycket. Lök kan få en mild och söt smak om den tillagas länge men kan också bidra med ett sting om den är otillagad eller lätt sauterad.

Gurka

Gurkor innehåller väldigt mycket vatten och är ett bra sätt att bryta upp rätter på. Förmodligen kommer gurkan ifrån Indien från början. Gurka växer bra i växthus och i sverige så producerar vi faktiskt ganska stora mängder.

Tomat

Ursprungligen kommer tomaten ifrån Peru. Ordet tomat kommer ursprungligen från aztekiskan. Idag är tomat en av de vanligaste grönsakerna i världen. Allra mest associerad är nog tomaten med italiensk mat. Italienska tomatsåser är inte bara goda, de är nyttiga! Tomaten är full av nyttigheter som lykopen, karoten och antioxidanter. Det finns till och med studier som indikerar att man lättare tar upp lykopen från tomater som har hettats upp. Tänk på det nästa gång du funderar på om du ska ha lte extra tomatsås på tallriken!

Purjolök

Purjolöken är en ganska underskattad grönsak. Den blir himmelskt god i soppform men fungerar i många andra sammanhang också. Jag upplever att asieninspirerade rätter ofta fungerar väl ihop med purjolök.

Purjolökens smak påminner om en vanlig lök men är mycket mildare och sötare.

Brysselkål

Brysselkål har länge varit populärt i bryssel varifrån den har fått sitt namn. Det finns också brysselkål som är lila även om detta är ovanligare. De serveras ofta kokta men fungerar också utmärkt stekt tillsammans med olivolja och vitlök.

Avokado

Avokador har mycket nyttigt fett och en högre kaliumhalt än bananer. Den höga fetthalten gör att den kan användas för att göra rätter krämigare. Det höga fettinnehållet gör i och för sig att avokadon innehåller en hel del kalorier men samtidigt gör den mycket gott och bidrar till en påtaglig mättnadskänsla.

Majoriteten av produktionen sker i Mexiko somn också är fruktens ursprung. Den populära avokadodippen guacamole är faktiskt ett aztekiskt ord.

Selleri

Selleri kan lyfta vilken måltid som helst och ge en känsla av lyx till en annars ganska vardaglig rätt. Tyvärr så har sellerin fått något av ett dåligt rykte som en tråkig grönsak som man måste tvinga ner. Detta är dock bara sant om man misslyckas med tillagningen. Allt för ofta så överkokar folk sin selleri varpå den blir gummiaktig och oaptitlig. Rätt tillagad har den dock en frisk smak och krispig känsla.

Allra bäst blir sellering tillsammans med smält smör, citron och havssalt.

Paprika

Paprikan kommer ursprungligen från amerika. De är söäkt med både tomat och cili. De kan vara röda, gula eller gröna och ibland kan de till och med vara flerfärgade.

I sverige kan man odla paprika i växthus.

Majs

I sverige kan man se majsodlingar i sverige lite då och då. En del av dessa används till biobränsle. Majs odlades först i södra Mexiko och namnet kommer från Tainoindianernas språk.

I sverige har majs inte blivit den basingrediens som den är i andra delar av världen. På sin höjd så blir det en grillad majskolv lite då och då eller en kokt kolv med smör. Jättegott i och för sig men det är ändå lite synd att vi inte utnyttjar majsen fulla potential. Majsbröd är otroligt gott och är enligt ig ett av de bästa bröd som man kan ha vid sidan om en maträtt.

Majs måste inte vara gul utan kan ha en rad olika färger. Särskilt coolt ser det ut när en majskolv har en massa olika färger.

Rödbeta

Rödbetor är nyttiga, goda och kan ge färg till en annars ganska ensidig rätt. Smaken är lätt söt och kan vara något jordig. Jag tycker att rödbetor gör sig väldigt väl i sallader eller långkok som borsjtj.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar