Kvarg eller yoghurt

På senare år har kvarg blivit populärare och den har därmed inkräktat lite på yoghurtens territorium.Kvarg är proteinrikt och är därför populärt bland kroppsbyggare och andra personer som styrketränar. Vissa typer av kvarg kan dock ha en lite sträv konsistens som avskräcker vissa personer.

Kvarg med bär
Både kvarg och yoghurt blir riktigt gott tillsammans med bär.

Yoghurt är mjölk som har syrats med yoghurtkultur. Fettinnehållet kan varierar väldigt mycket. Grekisk yoghurt är ofta kring 10% medan vanlig naturell yoghurt brukar vara ungefär 3%.

Kvarg är faktiskt en typ av färskost som har koagulerats med mjölksyyrabakterier. Smaken är lite surare än yoghurt och används en hel del i bakning. Recept på lussebullar och cheesecake använder ofta kvarg.

Nedan följer lättkvargs näringsinnehåll per 100g:

64 kcal

3.3g kolhydrater

0.2g fett

12g protein

Nedan följer yoghurts näringsinnehåll

60 kcal

3g fett

3.8g kolhydrat

3.4g protein

Ur ett rent näringsperspektiv så är kvarg att föredra. Med det sagt så är yoghurt mer lättflytande och saknar kvargens strävhet vilket gör att vissa, mig själv inkluderad, föredrar den ur ett rent gastronomiskt perspektiv.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar