Är filmjölk eller yoghurt nyttigast?

Många människor lägger idag ett stort fokus på sin kost. Man vill äta så hälsosamt som möjligt och extra viktigt är det för dem som tränar. Kroppen behöver få alla de vitaminer och mineraler som krävs för att man ska orka med en hektiskt vardag och då är det bra att göra medvetna kostval.

Som många redan vet är frukosten det viktigaste målet på dagen och här är det vanligt att servera sig själv filmjölk eller yoghurt. Både filmjölk och yoghurt är produkter som även är vanligt förekommande i samband med mellanmål, t.ex. innan man ska bege sig av till gymmet eller för att få i sig något mättande för att kunna hålla sig till middagen. Frågan är då bara vad är nyttigast?

Filmjölk och yoghurt – lika nyttiga!

När det kommer till vitaminer och mineraler är filmjölk och yoghurt faktiskt precis lika nyttiga. Det förutsätter att du inte väljer smaksatt fil eller yoghurt eftersom dessa innehåller betydligt mer socker. Det betyder alltså att du kan välja det som du tycker är godast.

Trots det är det ändå några saker som skiljer de båda mjölkprodukterna åt. Det är bland annat konsistensen men också bakteriekulturen. Filmjölk och yoghurt innehåller olika bakteriekulturer som alla är bra för vår kropp och vår mage på olika sätt. Inom marknadsföringen och media har yoghurt tydligt fått en nyttighetsstämpel som är lite högre än filmjölk men i grund och botten har de alltså precis lika positiva effekter på vår hälsa.

Vitaminer och mineraler

Vill man äta mer hälsosamt är det vitaminer och mineraler som man ska ha ett extra bra koll på. Tittar man på innehållsförteckningen på vanliga mjölkprodukter kan man se att både mellanfil, lättmjölk, lättfil och naturell yoghurt innehåller precis lika stora mängder med vitaminer även om de är olika produkter. Alla ovannämnda alternativ, inklusive mellanmjölk, är berikade med bland annat vitamin D och A. Därefter tillkommer ytterligare 14 olika mineraler och vitaminer som kroppen mår bra av.

Väljer du istället standardprodukter får du räkna med ett lägre innehåll av just D och A-vitamin. Därför rekommenderas lättprodukter om du vill vara så hälsosam som möjligt. Vi rekommenderar att du även väljer bort sötade alternativ eftersom dessa sällan innehåller någon vitamin A eller D överhuvudtaget. Det sistnämnda är dock inte skrivet i sten. Det finns sötad filmjölk och yoghurt som har dessa vitaminer också men det är inte lika vanligt förekommande.

Lämna en kommentar