Granny Smith Äpple

Denna äppelsort uppkom i Australien under slutet av 1800-talet. Namnet kommer från uppfödaren som hette Maria Ann Smith. Det som utmärker frukten är dess hårdhet, syrlighet, krispighet och juicighet samt dess karaktäristiska gröna färg.

Granny Smith Äpple
Granny Smith känns lätt igen på dess ljusgröna färg.

Äppelsorten är en utav de populäraste i världen. Granny Smith gör sig bra som ett vanligt mellanmålsäpple men är också populärt som matäpple eftersom frukten behåller sin form när den bakas.

Egenskaper

Tack vare sin syrlighet är Granny Smith mer hållbara än andra äppelsorter vilket har gjort att de är enklare att exportera än andra äppelsorter. Äpplet innehåller mycket antioxidanter och har högsta halten av fenoler bland alla äppelsorter. Dessutom har denna äppelasort väldigt lågt kaloriinnehåll och mättar bra vilket gör att det är en bra idé att ha med dem i en viktminskningsdiet. Vissa personer tycker också att syrliigheten hjälper mot sötsug.

Föredrar man sina äpplen lite sötare så kan det vara en bra idé att vänta lite med att äta äpplet. En del av syrligheten försvinner och ersätts med sötma med tiden. Med en granny smith är det liten risk att äpplet blir övermoget.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar