Brödfrukt

Brödfrukt kan låta som en frukt som liknar ett bröd eller kanske en frukt som har ett så pass torrt fruktkött att det påminner om de skivor som vi stoppar i oss till mellanmål eller frukost. I verkligheten är brödfrukt något helt annat, men eftersom den inte är så vanlig i Sverige är det få som vet vad det är, hur den ser ut och hur man använder sig av den.

Enkelt förklarat kan man säga att brödfrukt är en typ av frukt som växer på ett träd. Trädet tillhör mullbärsväxter och är vanligt förekommande i länder kring Söderhavsöarna, t.ex. Karibien. Dock förekommer det brödfruktsträd på många olika håll i de tropiska länderna och trädet kan lätt kännas igen på sitt unika utseende. Stammen är cirka 10-15 meter hög och är mycket grov och stadig. Grenarna är utbredda till max och även dessa är mycket tjocka, med kraftiga och djupt flikade blad. På trädet hittar du också blommor som är enkönade. Det betyder att trädet har både honblommor och hanblommor på en och samma trädkrona. Det vanligaste är dock att hanblommorna sitter i långa kolvar och är mer klubbliknande, medan honblommorna har formen av ett ägg. Det är när honblommorna växer sig stora och får en mörkgul färg som man istället benämner dem för brödfrukter.

Varför kallas det brödfrukt?

Man kan fundera på varför trädet och frukten har fått sitt namn, men förklaringen är egentligen väldigt enkel. Orsaken till att man kallar det för brödfrukt är för att innehållet är mjukt och fullt med stärkelse. Det är inte ovanligt att man använder sig av innehållet som ett substitut för mjöl i samband med brödbakning och därav har frukten också fått sitt namn. Ett annat vanligt tillagningssätt är att man blandar frukten med kokosmjöl för att skapa en maträtt som kallas för poi-poi. I tropikerna har man haft otroligt stor användning av brödfrukten och därför anses den också vara en av deras absolut viktigaste och bästa näringsämnen.

Brödfrukt i Afrika

Det är dock inte enbart i Stilla havet och på Karibien som brödfrukten har blivit mycket uppskattad, utan även i Afrika. I Afrika finns det en brödfrukt som går under namnet Afon, Sobo, Ediang eller Ize. Namnet kan skilja sig mellan de olika länderna i världsdelen. Till skillnad från de tropiska traditionerna är det inte fruktköttet som man vill komma åt, utan fröet i brödfrukten, som kallas för Ukwa. Frukten liknar den brödfrukt som finns i Stilla havet, men med några få skillnader.

Den kanske främsta skillnaden är storleken på brödfrukten. Som tidigare nämnt brukar brödfrukten i tropikerna vara cirka 2 kg tung, medan den i Afrika kan bli så stor som en vattenmelon och väga upp till hela 10 kilo eller till och med mer än så. Återigen är det inte heller köttet som lockar till sig människorna, utan de frön som brödfrukten bär med sig.

För att få ut kärnorna från brödfrukten brukar man låta den gå igenom en ruttningsprocess. Brödfrukten får alltså mogna, falla till marken och därefter ruttna tills den knäcks upp, vanligtvis med hjälp av en machete. Fröna plockas då ut och rostas eller krossas.

Fördelar med brödfrukt

Det är inte för ingenting som brödfrukten har blivit så populär och omtyckt, utan här finns det en frukt som har otroligt många hälsofördelar. Något som har uppmärksammat mycket är fruktens stora källa till kalium. Det betyder att den är mycket hälsosam och bra för människor med ett ömtåligt hjärta eller andra typer av hjärtproblem. Här är det kanske främst själva kärnan som är den kaliumberikade källan. Genom att äta kärnorna kan man sänka blodtrycket och få en minskad effekt av natrium.

Att brödfrukten är hjärtvänlig är dock inte den enda hälsofördelen, utan här finns mycket mer än så. Nedan kan du läsa om fler fördelar med brödfrukten och dess kärnor.

  • Du får ett lägre kolesterol och sänker risken för att drabbas av hjärtattack.
  • Kärnorna i brödfrukten är mycket rika på Omega 3 och Omega 6, vilket bidrar till att utvecklingen av kroppen och sinnet blir bra och balanserat.
  • Brödfrukt kan minska inflammationer i kroppen och förbättra hjärtfunktionen
  • Brödfrukt består av cirka 10 % fett och då är det främst goda fetter som vi talar om. Har du svårt att få i dig fisk kan brödfrukt vara ett alldeles utmärkt alternativ istället.
  • Brödfrukt innehåller stora mängder med C-vitamin och kollagen. Kollagen är det som huden behöver för att hålla sig mjuk och elastisk, men som med åren försvinner och gör oss rynkiga.

Naturligt konserveringsmedel

Att tillsätta konserveringsmedel i livsmedel är idag väldigt vanligt. Så vanligt att vi snarare blir glada för den långa hållbarheten på produkten, istället för att ifrågasätta vad som finns i den. Ju längre en produkt kan användas, desto bättre -eller? Nja, konserveringsmedel kanske är bra att använda sig av om man vill att livsmedel och råvaror ska hålla sig längre, men det är inte bra för hälsan, miljö eller kroppen.

Ett stort plus med brödfrukten är att den har ett alldeles eget konserveringsmedel som inte är kemiskt eller tillsatt på något sätt. Det bröd som tillagas av frukten, eller t.ex. kakor, har en mycket lång hållbarhet och kan i ett flertal fall förvaras under många år innan det blir dåligt eller försämras. Den konserverande egenskapen är naturligtvis mycket uppskattad och därför används den så mycket i matlagning som möjligt. Även om användningsområdena kan se olika ut beroende på vart i världen man tittar så finns det några saker som är gemensamma för nästan alla som använder sig av den. Den potatisliknande smaken är uppskattad, god och full med näring, vilket har gjort den till ett självklart alternativ vid matlagning!

Lämna en kommentar