Hur man gör hemmagjord sylt tjockare

Att din sylt inte vill stelna kan bero på lite olika saker, utan att veta hur din tillagning har gått till så är det omöjligt att veta orsaken men nedan finner du lite olika tips och tricks som du kan ta till för att rädda en rinnig sylt.

Syltburkar på rad

Ha tålamod och vänta till sylten stelnar.

Vissa sylter tar lång tid på sig innan de stelnar, jordgubbssylt exempelvis är specielllt envis. Om sylten verkar vara lite för rinnig strax efter att du gjort den så finns det en ganska god chans att den har perfekt konsistens när den svalnat av. Testa att hälla upp en liten syltburk och sätt i kylen för att se om sylten stelnar av sig själv. Det här tricket kräver ingenting förutom tålamod, tänk på att sylten kan stelna lite extra även efter att den nått rumstemperatur.

Ha i mer pektin

Vissa frukter och bär innehåller pektin, ett ämne som gör att att sylten naturligt stelnar när man kokar den. I äpplen, vinbär och hallon förekommer pektin naturligt medan andra frukter och bär har låga nivåer eller saknar pektin vilket gör att man måste tillsätta detta själv. Även så kallat syltsocker kan användas, detta är en blandning av socker och pektin.

Eftersom mängden pektin varierar naturligt i frukten kan det vara så att du behöver tillsätta lite även om receptet säger att det inte behövs. Testa att ha i en matsked och koka upp sylten på nytt..

Ha i chiafrön

Chiafrön blir geleaktiga om de kommer i kontakt med vatten. En näve chiafrön i sylten gör att den blir fastare och kan rädda en rinnig sylt. Om du vill kan du köra igenom sylten med en stavmixer så att det inte syns att du har haft i frön. Chiafrön finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker.

Chiafrön kan göra din sylt mer fast

Koka längre

Ju längre du kokar desto mer vatten avdunstar och din sylt blir tjockare. Ett trick som jag brukar ta till är att hälla ut sylten i en långpanna och ha den lågt i ugnen på ca 90 grader. Vattnet dunstar snabbare än om du hade kokat sylten på traditionellt sätt. Det här tricket fungerar bäst på en sylt som är något för rinnig, i andra fall så skulle jag rekommendera någon av de ovanstående metoderna.

Lämna en kommentar