Är rönnbär giftiga?

Rönn är vanligt och finns överallt i vårt avlånga land, rönnbär är vanliga likaså. Men är rönnbär giftiga? Svaret är nej, rönnbär är ofarliga. Däremot kan de vara ganska sura och blir betydligt mer aptitligare om de tillagas. Äter man många råa rönnbär finns det också risk att man blir dålig i magen. Rönnen innehåller nämligen en syra som kan få dig att må dåligt och ge dig magbesvär. Denna syra bryts dock ner under tillagning. De flesta rönnsorter är så sura att få skulle få för sig att äta tillräckligt med råa bär för att märka av några negativa effekter.

Rönnbär kan användas för att göra lite allt möjligt men gelé är ett vanligt användningsområde. Tillsammans med vilt ger detta en smakkombination som är svår att slå och har funnits i det svenska köket under en lång tid.

Det är inte bara människor som äter rönn, för fåglar som övervintrar är bären en viktig näringskälla.

Rönnen blir inte särskilt stor vilket gör att den har blivit ett populärt prydnadsträd på platser där man inte vill ha gigantiska lövverk. Rönnträd blir inte särskilt gamla, 55 år är en normal livstid för en rönn. När rönnen får frukt så brukar det finnas rikligt med bär att plocka. Bären är rika på C-vitamin och antioxidanter.

Fågel i rönn
Rönn är en viktig födokälla för fåglar.

Rönnträdet

Syrligheten reduceras något om man plockar bären efter första frostnatten, alternativt så kan man slänga in sina bär i frysen för att få bort den värsta surheten.

rönnbär i snö
Det är bäst att plocka bären efter första frosten.

Värt att nämna är att det finns många olika sorters rönn, en variant är sötrönnen. Som namnet antyder är dess bär mycket sötare än vanlig rönn. Sötrönnen liknar vanlig rönn men bären är större, ungefär en cm i diameter.

Visste du att?

Surt sa räven om rönnbär är ett uttryck som betyder att folk ser ner på de saker de inte kan få. Räven når inte upp till rönnbären och drar därför slutsatsen att de antagligen är sura och att han inte vill ha dem. Uttrycket har sitt ursprungs i Aisops fabler. Där handlade det dock om en klase vindruvor som räven inte nådde upp till, i den Svenska versionen är det dock rönnbär och inte druvor som räven missaktar.

Det finns skrönor om att träd fulla med rönnbär betyder att en tung och snöig vinter är på väg och ett träd med få bär betyder en mild vinter med lite snö. Att rönnträden skulle ha någon förmåga att förutspå vädret är nog mest en skröna. Rönnen har en tydlig anknytning till vår kultur och återfinns i diverse folksägner och myter.

Lämna en kommentar