Äggtestet- så avgör du om dina ägg är för gamla.

Det kan vara svårt att veta hur gammalt ett ägg är. Det brukar i och för sig stå bäst-före-datum på förpackningarna men vissa av oss köper ägg från lokala hönsägare eller förvarar äggen i kylskåpets äggfack. Dessutom varierar äggens hållbarhet mycket beroende på om de förvaras i kylskåp eller ej.

Ett klart tecken på att ett ägg är för gammalt är om du känner en äcklig doft när du knäcker det. Det finns dock ett bättre sätt att testa om äggen är gamla eller inte.

Gamla ägg flyter – flyttestet

Flyttestet är ett enkelt sätt att avgöra om ett ägg är gammalt eller inte. Testet går ut på att lägga sitt ägg i en vattenbehållare. Om ägget sjunker och ligger plant är det färskt. Om ägget sjunker men ställer sig på högkant är det lite äldre men går fortfarande fint att äta. Ett gammalt ägg flyter och bör behandlas med skepsis.

Flyttestet fungerar eftersom gas bildas inne i ägget över tid och äldre ägg har därmed ökad flytförmåga.

Så länge håller ägg.

Ägg håller ca 28 dagar efter värpning. Detta gäller ägg som förvarats i rumstemperatur, förvarar du dina ägg i kylen så håller de 2-3 gånger så lång tid. Det är bäst att ha kvar äggen i kartongen även om du förvarar dem i kylen. Äggskal är porösa och ägg kan ibland ta åt sig smak från andra livsmedel, se till att ha saker som korv och ost i täta behållare och håll rent i kylen.

Kokta ägg förvaras bäst i kylskåpet, där håller de sig max en vecka.

Hälsorisker med gamla ägg

Den största risken med att äta ett gammalt ägg är risken för att få salmonella. Salmonella är en bakterie som kan växa både inuti ett ägg men även på dess skal.

Några vanliga salmonellasymptom är

  • Diarré
  • Magkramper
  • Feber

Symptom utvecklas omkring 7-48 timmar efter att man ätit ett dåligt ägg eller annan salmonellakälla. Med detta sagt så är det inte garanterat att man får salmonella o man råkat få i sig ett dåligt ägg.

Sammanfattningsvis

När ägg blir gamla så börjar de lukta illa, både gulan och vitan kan också bli missfärgade. Spruckna eller slemmig äggskal kan vara ett tecken på att äggen fått i sig bakterier.

Äggets färskhet kan undersökas genom att titta på skalet, knäcka ägget och lukta på innehållet samt göra flyttestet.

Gamla ägg kan ge salmonella, minimera risken genom att förvara dina ägg i kylskåpet och inspektera dina ägg innan tillagning.

Lämna en kommentar