Vitt te

För ett par år sedan gick jag över från att vara kaffedrickare till att vara tedrickare. Även om övergången inte varit total och jag fortfarande bara måste ha mitt morgonkaffe så dricker jag långt mycket te nuförtiden. Te är inte bara en sorts dryck så bara för att du ogillar en sorts te så är det ingen anledning att inte pröva flera sorter. Det finns vanligt hederligt svart te, grönt te, vitt te, rooibos, örtte mm.

Den här artikeln är tillägnad vad som kan vara den bästa tesorten av dem all – vitt te! Detta är en tesort som inte många har provat, synd om du frågar mig.. menmen mer vitt te över till mig.

Vad är vitt te.

Vitt te hänvisar till de vita ”hårstråna” på teplantans oöppnade knoppar. Vitt te och svart te kommer från samma växt, det är bara det att de har skördats och processerats på ett annorlunda sätt. Det är bara själva teet som är vitt, drycken får en lätt gulaktig färg.

Traditionell sett har vitt te tillverkkats i kina, så är fortfarande fallet men vitt te från indie och diverse andra länder går också att hitta. Fint Vitt te sågs som något reserverat till överklassen och var känt för sina medicinska egenskaper. Likt andra tesorter så finns det belägg för att vitt te är bra för hälsan.

Bryggtips

Vitt te är lättare och mer delikat är andra tesorter. Min rekommendation är att du använder ungeför dubbelt så mycket ( i volym) som vid bryggning med andra tesorter. Rekkommendationer för hur länge man ska brygga vitt te varierar kraftigt, jag rekommenderar ca 3 minuter men testa om du får en bättre smakprofil med både någon minuts längre och kortare bryggtid.

Vad som är extra viktigt att tänka på med vitt te är at det ska bryggas i lägre temperaturer än andra tesorter. Ofta så kommer te med rekomendationer för vad som passar just det teet du köpt.

Var ska jag köpa mitt te?

Ptja, du kan testa att shoppa runt lite. Vitt te brukar inte finnas i vanliga livsmedelsaffärer men brukar gå att hitta hos tehandlare. Jag rekommenderar att besöka en tehandlare och köpa en mindre mängd av ett par olika sorter. Bor man nära Lund så kan jag rekommendera javas tehandel dessa har även en onlinebutik.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar