Bästa stekpannan

För att kunna laga riktigt bra mat gäller det att ha rätt utrustning. Knivarna är naturligtvis viktiga men likaså de grytor och stekpannor du väljer. Om du vill att produkterna ska komma till sin rätt och rätten bli exakt som du vill så kan du använda olika typer stekpannor. Både storlek, material och utformande kan ge dig olika resultat. Med eller utan lock, gärna en som du kan ställa in i ugnen. Ett eller två handtag. Möjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser för alla de fantastiska maträtter du kan komponera.

Det är klart att de flesta inte behöver ha en hel uppsättning med olika pannor. Men eftersom många maträtter blir som allra bäst när du tillagar dem i en stekpanna så kan det löna sig att ha i alla fall några stycken. Ibland lagar du mat till större sällskap, medan du andra gånger äter ensam. Så ett par olika storlekar kan vara praktiskt att ha till hands.

Vartefter som du blir allt skickligare så kanske du vill lägga till en speciell modell eller material. Det är också roligt att laga till flera olika rätter samtidigt, och då kan du utnyttja spisen maximalt. Vare sig du är en skicklig kock eller helt enkelt vill ge familjen god mat så är det alltid roligare och enklare när du har bra redskap. Här nedan kan du se lite mer hur de olika stekpannorna fungerar och vad de kan vara bra att använda till.

Stekpanna i gjutjärn

Gjutjärn är ett fantastiskt material som gör att du kan kontrollera matlagningen på ett alldeles särskilt sätt. Det är härdigt och håller bra, så du kan ha glädje av din stekpanna i bra många år. De blir ofta en favorit som du kommer tillbaka till hela tiden. Speciellt om du lägger dig vinn om att sköta om den på rätt sätt. Dessa stekpannor är något tunga att hantera, beroende på storleken. Men de ger ett gott resultat, med smakrik mat.

En stekpanna i gjutjärn kan användas på alla de olika sorters spisar som finns idag. Du kan till och med laga mat på öppen eld med den, det är ju en av de tidigaste stekpannorna som fanns. Idag är den uppdaterad och förfinad, men har bibehållit den där förmågan att hålla värmen och inte överhettas så lätt. Därför är de ett bra val när du ska, till exempel, steka kött på hög värme. Den är även lämplig att ställa in i ugnen, helt perfekt för goda grytor eller stekar.

Det är dock svårt att undvika allt fett med en stekpanna av gjutjärn. Inte så att du måste överdriva med smör eller olja, men det ligger i materialets natur att använda fett vid stekning. Om den är väl underhållen så går det dock inte åt så mycket. Det finns även olika tekniker för att steka utan stora mängder fett.

Gjutjärn är värmetåligt men tycker inte om diskmedel. Tvätta ur den med varmt vatten och torka den efteråt. Annars kan den rosta. Om något skulle bränna fast så kan du fylla stekpannan med vatten och koka upp på spisen. Borsta sedan ur panna, men utan diskmedel.

Lite då och då kan det vara bra att smörja in den med en neutral olja, som rapsolja. Det rekommenderas att sätta pannan på spisen och hetta upp oljan ibland så att den riktigt går in i materialet. Om det börjar ryka så stänger du av plattan. Torka ur pannan när den svalnat, den är nu färdig att användas igen. På det sättet kommer den att fortsätta vara en de bästa stekpannor du kan ha. Eftersom de är så tåliga kan du använda vilka köksredskap du vill när du lagar mat i en stekpanna av gjutjärn.

Stekpanna i kolstål

Detta är också ett gediget material som håller länge. På många restauranger så använder man sig av dessa stekpannor. De blir varmare relativt snabbt, ger en bra stekyta och är lätta att hålla rena. Eftersom de inte är så tunga är de lättare att hantera, speciellt viktigt om du tycker om att flippa maten som de professionella kockarna. Därför kan du ha flera stycken på gång samtidigt utan att förlora kontrollen. Du kan använda en stekpanna av kolstål på alla sorters värmekällor och, beroende på handtaget, kan de också ställas in i ugnen. Så vartefter en rätt blir färdig kan du hålla den varm. Bra om du har flera maträtter som ska serveras på samma gång.

Innan du börjar använda en stekpanna av kolstål bör du bränna in fett i ytan. Det görs enklast genom att smörja lite neutral olja överallt och ställa pannan på spisen. En del anser att rapsolja är bäst medan andra rekommenderar linolja. Du behöver inte dränka in ytan med fett, bara så att det syns. När det börjar osa så tar du bort stekpannan, torkar ur den och upprepar proceduren cirka fem gånger till. Ytan kommer att bli svart, men den ska vara slät. Du behöver inte använda högsta temperaturen, men varmt nog för att det ska osa. Det ger maten god smak, samtidigt som du inte behöver använda så mycket fett eftersom pannan blir nästan non-stick. Med denna enkla förberedelse kan du få ut mer av din stekpanna.

Kolstålet förhindrar lukter från att fastna i stekpannan. Något som är speciellt viktigt eftersom du inte ska använda diskmedel utan bara tvätta ur den med varmt vatten. Det gör det enklare att använda stekpannan till flera rätter på rad, och du kan i stort sett laga till det mesta i den. Undvik gärna långkok eller syrligare maträtter. Men om du märker att den börjar bli lite sliten så är det bara att upprepa oljebehandlingen.

En fördel med stekpannor av kolstål är att de har en jämn värmefördelning. Du kan därför lita på att allt blir lika mycket stekt och det är lättare att kontrollera matlagningen. Om pannan är lite större kan du med fördel steka flera olika saker samtidigt, speciellt praktiskt om det inte är så många som ska äta. Med en dylik stekpanna är det lätt att steka sund och god mat.

Stekpanna i keramik

Stekpannor med en beläggning av keramik är lätta att använda och maten bränner inte fast även om du knappt har något fett. Även efter ganska lång tids användande så håller den sig fräsch, och fortsätter att vara non-stick. Många av de bättre varianterna har en botten av aluminium samt kärna av stål. Det ger dig en god värmefördelning, samtidigt som ytbehandlingen tillåter dig att steka utan fett.

Det är svårt att repa en stekpanna i keramik. Därför kan du använda vad du vill när du lagar mat, även köksredskap i metall. Likaså fungerar de bra på alla sorters spisar, och du kan ställa in dem i en relativt varm ugn. De är lätt att hålla rena, du kan till och med ställa in dem i diskmaskinen. Men eftersom maten inte bränner fast så brukar det inte vara så jobbigt att göra rent dem. Det faktum att de är giftfria och inte flagar är ett stort plus.

Tjockleken på den keramiska beläggningen kan variera och även metoden för tillverkning. Se därför lite närmare på beskrivningen och nöj dig bara med en bra stekpanna. De kan också gå sönder, så hantera dem relativt varsamt. Kanske inte som glas, men de är inte lika tåliga som en del andra stekpannor.

Diverse intressanta stekpannor

Det är fullt av intressanta matlagningsprogram och tävlingar på TV. Folk lagar mat som aldrig förr, och experimenterar gärna i köket. Många kändisar har sin egen utrustning, och förutom att de visar upp sina recept så säljer de även personligt utformade produkter. En av dessa är Jamie Olivers Everyday SS stekpanna.

Den är mycket populär och med god anledning. Här har du en slitstark stekpanna som ger dig god stekyta utan allt för mycket fett, eller inget alls om du föredrar det. Stekpannan är gjord av borstat rostfritt stål och har ett värmetåligt handtag. Ytan är non-stick och har en så kallad Thermo-spot. Den kan användas på olika sorters spisar, med gott resultat. Eftersom den har ett lager aluminium i botten så är värmen jämnt fördelad. Du kan använda olika köksredskap eftersom den inte repas.

Många väljer också Fiskars All Steel Thermium stekpanna. De är kända för sina utmärkta produkter för matlagning och tillberedning. Dess yta är keramiskt belagd med ett nytt, speciellt material, Ceratec. Det gör att du kan använda stekpannan med högre temperaturer än vanliga, belagda pannor. Den leder också värme väl så att du får en jämn och perfekt stekyta. Bästa resultat får du om du börjar med hög värme och sedan sänker den något eftersom stekpannan är bra på att behålla värmen.

Det lönar sig att se på referenser och läsa vad användare har att säga om olika stekpannor. Många gånger så finns de en anledning till varför något blir en storsäljare. Duktiga kockar brukar aldrig nöja sig med det näst bästa. De vet hur viktigt det är att investera i sin matlagning. Inte så att du alltid måste köpa det allra dyraste. Men helt klart så är det bra att gå inför kvalitet när det kommer till stekpannor.

Fördelar med att laga mat i stekpanna

Om du tycker om att laga mat så är det ovärderligt att investera i en bra stekpanna. Eller flera, som nämnts tidigare. Beroende på vad du har för vanor och vilken mat du mest lagar så finns det olika material att välja mellan. Men även de som inte är så mycket för matlagning brukar välja just stekpannan som sitt främsta verktyg. Det är lätt att lyckas när du lagar mat i en stekpanna. Plus att den inte tar så mycket plats.

Du kan i princip laga en hel middag i stekpannan. Det gör att du sparar både tid och disk, vilket de flesta uppskattar. Även om du älskar att laga mat så är ofta vardagskvällarna inte direkt tillfället att bli den nya Mat-Tina. Då vill du istället ge dig själv och familjen något som är både gott och nyttigt. Men lätt att laga till. Alla är trötta och vill helst bara sjunka ner i soffan. Och det är inte alla som har tid att förbereda så mycket under helgerna, utan du tar i princip vad du har hemma.

En omelett fylld med grönsaker, allt samman i en och samma stekpanna. Eller varför inte stekt ris, gärna med ett ägg som avslutning? Här kan du använda rester från andra måltider, det mesta går att kombinera Du kan snabbt och lätt göra en rotfruktspytt, med eller utan korv. Allt detta kan du göra i en stekpanna, speciellt om den är lite större. Ett alternativ är att steka upp något för att sedan låta det bli färdigt i ugnen, så att du spara ännu mer tid. Undervärdera därför aldrig vikten av en bra stekpanna.

Ta hand om dina stekpannor

De flesta stekpannor bör göras rena för hand. Undvik att ställa in dem i diskmaskinen, även om det står på att du kan göra det. Behandla dem väl så att de ger dig glädje under lång tid. Det är svårt att klara sig utan bra stekpannor, för maten blir så god när du lagar till dem. För de som vill undvika fett i vardagen är ett non-stick alternativ det bästa. Men de flesta moderna stekpannor är utformade för att fungera väl utan allt för mycket olja.

Många av de moderna materialen är också tåliga, de repas inte så lätt. Så när stekpannorna är rena och torra kan du stapla dem med varandra eller andra kastruller. Det bästa är om de kan hänga upp och ner, som du ser på en del finare restauranger. Men annars går det alldeles utmärkt att ställa in dem i ett köksskåp. Som med de flesta verktyg så håller de bättre om du ser efter dem. Mat och dess tillagning är en viktig del av livet. Du äter varje dag och många tycker faktiskt om att laga mat. Med bra stekpannor kan du ta det hela till en högre nivå, och verkligen få till smakliga måltider.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar