Mixers, köpguide och bäst i test.

En bra mixer kan göra allt från soppor till till smoothies och öppnar upp många möjligheter för hemmakocken. Antalet saker du kan göra med en mixer (som du inte kan göra utan en) gör att den är en nödvändighet för de flesta kök. Att veta att du behöver en mixer till ditt kök är en sak, att räkna ut vilken som är bäst för dina behov är en helt annan.


Antalet mixers på marknaden är stort och det finns väldigt mycket variation. Någon som planerar att använda sin mixer nästan uteslutande för morgonsmoothies behöver inte samma funktionalitet som någon som tänker använda sin mixer till lite hårdare uppgifter, som att göra mandelsmör eller krossa is.
För att hjälpa dig att navigera i den vida världen av mixers så kommer min köpguide att visa dig hur du definierar vad du behöver och vilken mixer som passar dig.

Typer av mixers

Det finns fyra huvudtyper av mixers du kommer att stöta på i din sökning, var och en unikt lämpad för vissa ändamål.

Konventionell mixer

För vissa fungerar en konventionell mixer bra. Dessa kostar vanligtvis runt 300-1500 kr och erbjuder ett par olika inställningar för olika användningsområden. Denna typ av mixer är vanligtvis tillverkad av billigare material och finns på de flesta ställen där du kan köpa köksattiraljer.

mixer som ska göra smoothie


Konventionella mixrar kommer inte att erbjuda den kvalité som bättre modeller gör och de klarar inte vissa  av de mer tunga uppgifterna som vissa vill att deras mixrar ska kunna utföra, men för att lite då och då göra soppor, salsor eller smoothies så fungerar vanliga mixers finfint.

Tänk på att om du väljer en billig konventionell mixer så är det inte en bra idé att använda den till att göra nötsmör eller försöka blanda större bitar grönsaker utan att skära ner dem, eftersom du då  kommer att slita ut mixern snabbt. Enkelt uttryckt är den här typen av mixer gjord för enkla och ”lätta” uppgifter. Om du försöker använda en billig mixer till samma saker som en professionell kock skulle göra, är det inte troligt att den kommer att hålla särskilt länge.

En konventionell mixer kan hantera många olika uppgifter men om dina behov går utöver vad den kan hantera så är detta förmodligen inte den bästa mixern för dig. Det är bättre att spendera lite mer på en kraftfullare modell snarare än att överarbeta din mixer, något som gör att du måste köpa en ny inom någon månad. 


Proffsmixers

Denna typ av mixers är designade för professionella kockar och kökentusiaster. Dessa kostar mycket mer än de mer facilt prissatta mixers du hittar i din lokala livsmedelsbutik. Men med en högre prislapp kommer en prestanda som överglänser vad andra typer av mixers kan erbjuda. Professionella mixrar kostar vanligtvis flera tusen kronor.

Dessa mixers är utformade för att ta på sig tyngre uppgifter som att göra jordnötssmör eller mixa ihop grönsaker som inte är uppskurna. De ger också jämnare resultat. Många föredrar konsistensen hos soppor och smoothies som de får av en professionell mixer.

Professionella mixers arbetar med en högre spänning och ger mer kraft än billigare modeller. Det är också mer troligt att de kommer med en garanti. Om det är värt det för dig att betala extra för bättre hållbarhet och möjlighet att göra lite tuffare mixjobb så är en högpresterande professionell mixer för dig. 


Enportionsmixer

Smoothies har blivit en alltmer populär del av många människors frukost och är ett populärt mellanmål efter träning. Att mixa dina egna smoothies hemma är ett enkelt sätt att göra ett nyttigt mellanmål. 

Medan konventionella och högpresterande mixers vanligtvis har ganska stora behållare, tillräckligt stora för att göra en bra portion soppa eller salsa, är det överdrivet för någon som bara vill göra en smoothie. Enportionsmixers har mindre behållare som är perfekt storlek för att göra en drink åt gången. Enportionsmixers har vanligtvis ett antal behållare, så du behöver inte tvätta ut en behållare mellan varje användning. De kommer ibland även med lock för behållarna, så att du kan ta din smoothie när du är på språng.

Eftersom de är designade med detta mycket specifika användningsområde i åtanke kommer de inte att vara så bra om du också behöver din mixer för att göra soppor eller såser, eller om du lagar något åt en stor grupp människor. Men om ditt enda verkliga behov av en mixer är att göra din smoothie varje dag, är det troligtvis den bästa mixern för dig.


Stavmixer

Stavmixers fungerar annorlunda än de andra mixrarna på vår lista. De har inte en egen behållare som de andra. Istället fungerar det genom att sänka dem ned i behållaren som din mat redan är i. När du har sänkt ner mixerstaven i behållaren sätter du på den och innehållet börjar mixas.
Detta innebär färre saker att diska och en köksapparat som tar mycket mindre utrymme än de andra alternativen. Tyvärr betyder det också att du har en mixer som inte har ett lock, risken för stänk finns där. En annan nackdel är att denna typ av mixer inte kan utföra många av de vanliga uppgifterna som andra typer lätt kan utföra. Tuffare jobb kommer att ta tid, om det ens går alls. 

Stavmixers kostar ungefär lika mycket som konventionella mixers. Deras huvudsakliga uppgift är att göra smoothies och att släta ut soppor och de kommer inte att vara så användbara för de flesta andra behov du kan ha. Deras kraft är begränsad, vilket innebär att de ofta behandlas som en extra mixer snarare än att tjäna som kökets enda mixer. Även om det har sina egna fördelar, är stavmixers inte den bästa mixern för de flesta scenarier.

Saker att tänka på när man köper en mixer


När du börjar kolla runt hittar du en mängd olika funktioner och gimmickar. För att avgöra vilka faktorer du bör prioritera i din egen sökning, hjälper det att ha en aning om vad dina olika alternativ är. Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på när du bestämmer vilken mixer som är bäst för dig.


Kraft

Den största skillnaden mellan högpresterande mixers och konventionella är mängden kraft de har. Vanliga mixers kommer ofta att ha en effekt på mellan 300 och 500 W, medan högpresterande blandare kan gå upp till 1 000 watt och högre. Stavmixers är ofta svagare, ibland har de så lite som 100 watt, men de flesta kunder vill ha en stavmixer som erbjuder mer än så. Annars kommer man inte få något vettigt resultat när man mixar.
Watten är dock inte allt, du behöver ett bra blad och en väl utformad produkt också.

Inställningar

Nästan alla mixers har olika inställningar. Det kan vara något så enkelt som att det finns tre olika hastigheter eller inställningar för att krossa is, puréa soppa eller göra juicer. En maskin som erbjuder förinställda funktioner som matchar de primära användningsområden som du planerar att använda den till kommer att vara mer användarvänlig än en som inte har dessa inställningar. Att ha ett stort antal inställningar är inte en nödvändighet men det kan vara smidigt. 

Kostnad

Om du är intresserad av en mixer för sporadisk användning, men inte har så mycket flis att spendera så har du fortfarande många alternativ inom kategorierna konventionella, stav- och enportions-mixers. Man kan hitta en mixer för 400 kr som fungerar OK till de mer grundläggande uppgifterna. Om du tänker använda din mixer ofta, eller om du tänkert använda den för lite tuffare arbete, då är det en bra idé att spendera lite extra för att investera i en kraftfull mixer av hög kvalitet.
Förutom att det ger bättre resultat och öppnar upp ett bredare användningsområde så är professionella mixers tillverkade av mer hållbara material och håller vanligtvis mycket längre. Att spendera  lite mer nu kan rädda dig från att behöva köpa en ny mixer om ett år eller två.
En bra mixer kan också betala för sig själv efter ett tag. Om du brukar köpa en smoothie ett par gånger per vecka, kommer en mixer för engångsbruk att betala sig själv på nolltid. Om du börjar tillverka mer av sopporna och såserna hemma som du är van vid att köpa ute så är en mixer också en ren vinstaffär.

Storlek

Du har två huvudsakliga överväganden när det gäller storlek – hur kan jag förvara min mixer och hur många liter vill jag att den ska rymma.
De flesta köksbänkar är redan fulla med olika köksapparater, disk och kryddor. Innan du köper en mixer måste du bestämma för om det finns plats för den att stå på köksbänken och, om inte, om du har plats i ett skåp eller annat förvaringsutrymme. Du vill inte köpa en större mixer än du kan hitta utrymme till.


Det andra övervägandet är orsaken till att enportionsmixers kommer till marknaden till att börja med. Om behållaren för din mixer är större än du behöver, tar den extra utrymme, är jobbigare att rengöra, är mer otymplig att arbeta med utan verklig effekt och skapar sannolikt mer matavfall.
Å andra sidan, om du köper en för liten mixer så måste du mixa i omgångar, vilket kommer att ta lång tid och vara allmänt jobbigt. En av de största fördelarna med en stavmixer är att den tar bort några av dessa problem. Den är lätt att kasta i en låda och har inte en behållare att rengöra (eftersom du bara fortsätter att använda den behållare du redan hade dina ingredienser i), men  storleken och bekvämligheten kommer till ett pris: hur kraftfull den är och hur många användningsområden den har.

Typ av användning

Så många av de faktorer du behöver tänka på kommer tillbaka till samma fråga: Vad ska du använda din mixer till?
Om den främst kommer att användas för en specifik uppgift, som din dagliga smoothie eller till att släta ut soppor, har du ett enkelt svar på vilken typ du ska gå med. Om du räknar med att använda den för en mängd olika saker, vill du båda överväga de effektnivåer som dina användningar kommer att kräva och titta på tillgängliga förinställda inställningar för de olika mixrar som du överväger.
Om du använder din mixer varje dag kan det vara en bra idé att spendera mer för en mixer som kommer att hålla länge. Om du bara använder din mixor en gång med några veckors mellanrum så kan en billigare mixer hålla dig ett tag.
Tänk igenom vad du använder din mixer oftast, vilka nya recept du kanske vill prova och hur ofta du förväntar dig att använda den. Svaren på dessa frågor kommer att gå långt och leda dig i rätt riktning.

Är den lätt att rengöra?

Ju fler bitar din mixer består av, desto mer tid kommer du att spendera på rengöring. Om du köper en mixer med en stor behållare kanske den inte passar i diskmaskinen och du måste räkna med att tvätta den för hand efter varje användning. De behållare som används i mixers med enportionsservering är vanligtvis säkra för diskmaskiner och kan bara kastas in tillsammans med koppar och bestick i din diskmaskin. Stavmixers är något av de enklaste att rengöra eftersom man ofta bara skruvar av delen man mixat med och lägger den i diskmaskinen.
Konventionella och högpresterande mixers är där du kommer att få lite mer jobb med rengöringen. Vanligtvis tar det inte för mycket tid, men om idén att behöva rengöra din mixer för hand efter varje användning är något som kommer att hindra dig från att använda den ofta, så se till att leta efter en mixer med en diskmaskin-säker behållare som passar in i den diskmaskin du har hemma.

Hållbarhet

En mixer som varar i år sparar pengar på framtida ersättare. För att hitta en mixer som troligtvis har en lång livslängd, överväg att köpa en med en garanti – många högpresterande blandare erbjuder garantier på flera år, viss erbjuder till och med livstidsgarantier för delar. Du bör också undersöka varumärket för mixern och  se till att de är kända för att bygga mixers som varar. 

Design

För vissa kunder kan utseendet på en mixer verka obetydligt. Men för många vill du ha något som ser trevligt ut om du alltid vill ha det på din bänk. Många blandare är utformade med estetik åtminstone något i åtanke (även om det inte behandlas som det absolut viktigaste). Många modeller finns i olika färger, så du kan välja din favorit eller matcha din mixer till dina andra köksapparater.

Stavmixer recension

Braun multiquick

Braun multiquick 5 mq505 gör det hett om öronen för dyrare modeller när det kommer till att köra soppor och puréer. Den har ett mjukt handtag men det blir snabbt jobbigt att hålla nere knappen som håller mixern igång så särskilt ergonomiskt är det inte. Med mixern medföljer en burk och en visp. Även om det finns billigare modeller så tycker jag att det är viktigt att köpa en modell som inte stänker en massa. De andra stavmixers som jag testat i den här prisklassen antingen stänkte eller hade problem med att mixa hårdare saker som t.ex. frusna bär.

Braun mixer

Bamix SwissLine

Flerfunktionalitet

Med fyra blad tillgängliga kan Bamix förbereda en mängd olika saker: från att vispa ägg till att göra majonnäs, puréer, juice, glass, smoothies, krossad is, soppa eller till och med mjölkskum och cocktails! Jag har till och med läst en kundrecension som säger att jämfört med många andra modeller betyder den lilla storleken på bladen att du kan blanda din majonnäs eller salladdressing direkt i burken! Du kan också använda din Bamix för att jämna ut klumpig sås i ett svep, så ingen kommer någonsin att veta att du inte gjorde en perfekt sås första gången! 

Bamix swissline mixer

Smart design

Det öppna bladskyddet gör att maten som bearbetas rör sig fritt, och du behöver inte rota runt en massa med stavmixern själv.
Grunden är tillverkad i förkromad mässing så att den är stark, hållbar och värmebeständig och kan även sänkas ner  i kokande vatten. Axeln är extra lång vilket gör att du kan använda mixern i större kärl, perfekt när du gör en stor sats tomatsoppa till familjen.

Kraft och effekt

Denna handhållna mixer är mycket energieffektiv. Den har en effekt på 200 watt utan att kompromissa med hastigheten på bladet. Den har två hastighetsinställningar. Den långsammare inställningen är perfekt för små satser och mjukare ingredienser medan den högre inställningen är perfekt för grövre ingredienser och större satser.
Använd den låga hastigheten för små mängder vätska och även för all mat du vill vara lätt och fluffig. Använd den höga hastigheten om du vill ha en helt slät soppa.

Användarvänlighet

Bamixmixern levereras med flera utbytbara blad som är enkla att klämma fast på plats. Jag måste dock säga att efter att ha kollat igenom varje enskild recension på internet märkte jag att några få säger att bladen är svåra att byta, de flesta säger dock att det är enkelt!
Tänk på att vara extremt försiktig när du byter tillbehör i änden av mixern… se till att apparaten INTE är ikopplad. Rör inte brytarna mot toppen av mixern när du byter blad för säkerhets skull.
Den lockiga kabeln både ser snygg ut och är behändigare än en rak kabel.

Lätt att rengöra

Den här mixern är lätt att tvätta, du behöver inte göra så mycket mer än att doppa den i varm såpvatten så tvättar den i princip sig själv.  Axeln lossnar inte men är helt tät och är också superlätt att rengöra och torka. Kontrollera manualen för att veta vilka delar som bara bör sköljas i och vilka som klarar av att maskindiskas. 

 
Denna stavmixer har också en härlig ergonomisk design med ett gummimembran för att täcka knapparna och hindra vätskan att komma in.
Den böjda sladden håller din arbetsyta säkrare – och den är hela 2,5 m lång!

Kvalité

Allt kring Bamix är högkvalitativt och mixern kommer hålla mycket länge. Det har inte sparats något på materialkostnader: mixern är gjord i massivt rostfritt stål och robust plast. Även kabeln  känns robust och hållbar. Om du fortfarande inte är övertygad så bör du kolla in Bamix garantier, de litar uppenbarligen själva på att produkten ska hålla.
Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar