Termos – bäst i test

Stelton EM77Med EM77 termos kannan håller du inte bara dina drycker varma eller kalla, utan får du också en design i huset. Denna termos designades av Erik Magnussen för Stelton 1977. Designen har inte förändrats sedan dess och ser fortfarande modern ut, tidlös tror jag uttrycket är.


Hemma eller på språng


Termokolven kommer med två olika lock, nämligen ett skruvlock och det så kallade vipp-locket. Skruvlocket är praktiskt när du är på språng medan vipp-locket är bättre för bjudningar hemma hos någon. Det smarta vipp-locket gör den enkelt att hälla utan att drälla en massa som det ibland kan bli när man använder en vanlig termos. Om du sätter termos horisontellt så säkerställer vikten i locket att termosen stängs automatiskt. Du behöver inte skruva loss eller trycka, bara hälla som med en vanlig kaffekanna. 

Bernadotte termoskanna


Snygg termos för varma eller kalla drycker
I denna snygga termos kan du servera ditt kaffe eller te på ett elegant sätt. Bernadotte kannan av Georg Jensen designades av den svenska prinsen Sigvard Bernadotte. Den ursprungliga designen är från 1938 och har en typ av klassisk elegans som man inte brukar se bland termosar. Fungerar bättre på middagsbjudningen än skogsutflykten. Jag kan tänka mig att den kan vara väldigt bra att ha som mjölkkanna eftersom mjölk snabbt börjar smaka lite sisådär efter att den har stått i värmen ett tag. 


Tidlös design, modern bekvämlighet


Med en kapacitet på 1 liter får du enkelt plats med 5 till 6 koppar kaffe. Lyckligtvis är det inte nödvändigt att dricka allt på en gång; innehållet i denna Bernadotte-termos håller sig varmt i upp till 6 timmar.

Bodum

Bodum resemugg är snygg och ikonisk. Den är utmärkt på att behålla värmen från varma drycker och isoleringen gör att utsidan förblir bekvämt sval. Den har även ett silikongrepp för komfort, detta kommer i lite olika färger.
Locket kan vara lite styvt att skruva på och ta av ibland, men antagligen blir detta bättre efter lite användning. Muggen har ett hölje för att förhindra temperaturförlust när man dricker. Den är också diskmaskinsäker och dessutom lätt att tvätta för hand.


Fördelar 

  • Håller inne värmen ypperligt
  • Mycket välisolerat, det yttre höljet blir inte hett så man behöver inte oroa sig för att bli bränd.
  • Ikonisk design och finns i ett urval av färger
  • Spillsäker
  • Diskmaskinsäker
  • Silikonbas för ökad stabilitet


Nackdelar

  • Locket kan vara styvt att sätta på/ ta av ibland
  • Lite skrymmande design

Därför behöver du en bra termos.

Är man ute i naturen blir man snabbt trött. Kaffe eller te är precis vad man behöver när tröttheten slår till. En stor del av året finns en annan fördel med varm dryck, det är ett mycket effektivt sätt att värma upp kroppen och sinnet.

Det är inte bara varm dryck som behöver en termos. Något av det värsta jag vet är att dricka ljummet eller varmt vatten efter en lång vandring. Ännu värre är det om vattnet har varit i en PET-flaska och fått en plastig smak. Termosar isolerar och kan hålla kall dryck kyld under en mycket lång tid.

Bra egenskaper för en termos

Vilken typ av termos du behöver beror på vad du tänkt använda den till. Är den endast för personligt bruk eller tänkte du servera varm dyck till hela familjen? Är termosen bara till för varma drycker och tänkte du ta med den på långa vandringar?

Isolering

De vanligaste typerna av isolering är antingen skum eller vakum. Vakum är helt klart bättre och får dryckerna att stanna kvar vid sin temperatur mycket längre. Dessa termosar har en dubbelvägg utan luft emellan. Eftersom det inte finns något som kan leda värmen så hålls kylan/värmen inne väldigt effektivt.

Kapacitet

En mindre termos tar inte upp särskilt mycket utrymme i packningen och tynger inte ner dig när du är ute och vandrar. Nackdelen är så klart att det inte får plats med så mycket i den.

Praktisk design

Vissa termosar har väldigt väluttänkt design. Jag tycker att termosar med ett knippe som man kan fästa på utsidan av ens packning är väldigt behändiga. Andra saker som kan vara värt att betala lite extra för är gummigrepp så att man inte tappar termosen så lätt. För enpersonstermosar så kan det vara praktiskt om man kan dricka direkt ur termosen.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar