Santoku bäst i test – de bästa santokuknivarna 2023

När jag lagar mat hemma är jag noga med vilka knivar jag använder. Det ska vara knivar av hög kvalitet som både underlättar matlagningen och gör den roligare. Det finns något visst med att använda en riktigt fin kniv. Just därför har jag alltid varit extra intresserad av att använda japanska santokuknivar.

En santokukniv är en kockkniv som är smidd enligt den japanska traditionen. Den är mångsidig och ett underbart verktyg i köket. En santokukniv kan användas till det mesta, bland annat när det ska skäras fågel och fisk samt när det ska hackas grönsaker. Den är dock mindre bra för rött kött med sitt tunna blad och raka egg. En santokukniv är helt enkelt en tålig och utomordentlig allround-kniv som nästan alltid kan användas.

Jag har testat tre olika santokuknivar som jag kan rekommendera för alla typer av hemmakockar. De är av hög kvalité och gör matlagningen roligare.

Satake Kuro Santokukniv 18 cm

Satake Kuro santokukniv är en av de knivar jag testat. Kniven är handsmidd och speciellt framtagen för att kunna leverera precision vid varje användning. Knivens egg är riktigt vass och gör det enkelt att skära allt från fågel till finhackade grönsaker. Satake Kuros vassa egg är en väsentlig del av kniven då den hjälper till att behålla spänst, form och smak i råvarorna.

Santokukniv handsmidd

Förutom den fina eggen är Satake Kuros knivblad grovt hamrat, något som gör den extra fin att lägga ögonen på. Bladet är tillverkat av VG-10-stål och har en hårdhet på 58 HRC. Handtaget däremot är tillverkat av bränt trä med en vacker, rå finish. Kniven har en skaftände av 18/8-stål. Det gör att kniven ligger bra i handen och har en bra balans och stabilitet.

Satake Kuro väger endast 228 gram vilket är en bra vikt för en allround-kniv som används ofta. Bladets längd är 18 centimeter.

Fördelar

Bra skärpa

En av de stora fördelarna med Satake Kuro santokukniv är att den ger en extra bra skärpa. Detta beror på knivbladet som är processat åtta gånger. Därmed kan allting skäras, strimlas och hackas med denna kniv.

Robust handtag

Det robusta handtaget av Wengeträ är också det en stor fördel med Satake Kuro. Kniven ger ett bra grepp vilket är viktigt i matlagningen.

Nackdelar

Endast handdisk

En nackdel med Satake Kuro är att den måste handdiskas. Det är alltså ingen god idé att köra denna kniv i diskmaskinen tillsammans med allt annat. Kniven tål ej maskindisk då dess egenskaper då kan förstöras.

Ej för rött kött

En annan nackdel med denna santokukniv är att den inte bör användas för att skära rött kött. Detta är dock en generell nackdel för alla santokuknivar då det japanska kökets knivar framförallt riktar sig mot mjukare råvaror.


Global SAI-03 Santokukniv 19 cm


Global SAI-03 är den andra santokukniven jag testat. Denna kniv är en del av Globals exklusiva serie knivar och är en populär sådan. Kniven är mångsidig och kan användas för såväl fisk och fågel som kött och grönsaker.

Global SAI-03 utmärks genom dess knivblad som är utrustat med tre lager stål. Dessa lager gör kniven stabil och tålig. Kniven är tillverkad av Cromova 18-stål i dess kärna samt SUS-410-stål på dess sidor. Det yttre bladet på Global SAI-03 är hamrat vilket ger den en fin yta. Den skarpa eggen på Global SAI-03 är spegelpolerad och har en snäv vinkel på 12,5 grader. Kniven ger en perfekt skärpa oavsett vilken råvara den används till.

Handtaget på Global SAI-03 har ett ergonomiskt tumgrepp och är av samma material som knivbladet. Försänkningen för tummen ger ett stabilt grepp. Då handtaget och knivbladet är gjort av samma material är svetsen emellan extra stark.

Fördelar

Ergonomisk design

En av de stora fördelarna med Global SAI-03 är den försänkning som finns för tummen i handtaget. Det gör att kniven ligger bättre i handen och greppet blir stabilare. På så sätt finns det ingen risk att slinta med kniven medan den används. En stadig kniv är viktigt.

Skarp egg

En annan fördel är den extremt skarpa egg som kniven har. Den gör matlagningen till en fröjd och allt kan skäras med enkelhet.

Nackdelar

Kräver mycket omvårdnad

Det finns inte många nackdelar med Global SAI-03. Kniven kan dock inte köras i maskin då den ej tål maskindisk. Kniven måste alltså handdiskas varje gång. Dessutom bör den torkas av efter varje rengöring för att undvika att kniven blir fläckig. Den kräver alltså lite extra omvårdnad.

Victorinox Santokukniv 17 cm Olivslipad Rosenträ

Att köpa en mångfacetterad santokukniv behöver inte betyda att hela plånboken måste tömmas. Därför har jag testat Victorinox Santokukniv som är olivslipad. Denna kniv är en budgetvänlig kniv som är gjord av rostfritt stål och naturmaterialet rosenträ. Victorinox design är tidlös och det vackra, hårda rosenträet har en hög oljehalt. Det ger ett tåligt handtag som tåls att användas under många år. Handtaget ligger dessutom bra i handen då det är specifikt utformat för säker användning.

victorinox santoku

Det räfflade knivbladet på Victorinox är 17 centimeter långt och bladet har en olivslipning, vilket minskar den vakuumeffekt som gärna uppstår på andra knivar. Att knivbladet är något kortare gör kniven till en perfekt allround-kniv som är enklare att hantera för alla kockar. Hårdheten på kniven är 56 HCR.

Fördelar

Lättarbetad kniv

Victorinox är en lättarbetad kniv som gör under i köket när det vankas matlagning. Den är enkel att hantera och har en skarp egg. Knivens olivslipning gör den dessutom extra enkel att skära med då ingenting fastnar på själva kniven.

Snygg design

En annan fördel med Victorinox är den snygga designen. Kniven har ett handtag gjort av rosenträ och detta skaft kommer hålla formen och färgen under många, långa år framöver.

Nackdelar

Får ej ligga i blöt

En nackdel med Victorinox Santokukniv är att det är extra viktigt att vara uppmärksam på hur den hanteras. Kniven bör inte ligga i blöt allt för länge efter matlagningen, då kan nämligen det vackra handtaget i trä ta skada. Efter matlagningen är det därför viktigt att snabbt handdiska kniven och torka den.

Kvalitetsknivar för alla

Santokuknivar är bra knivar om man vill ta matlagningen till nästa nivå. Med en sådan kniv kan vem som helst känna sig som ett proffs på att hacka och skära. Vad som är bra med santokuknivar är att de är mycket tåliga och kan användas till en mängd olika råvaror i köket.

Santokuknivar kommer i många olika prisklasser och utformningar. Ofta har de vackra designer och är handsmidda. Oavsett hur mycket pengar som spenderas på en sådan kniv är det säkert att kniven kommer att hålla under många år. En santokukniv är helt enkelt en kvalitetskniv som är väl värd dess investering.

Lämna en kommentar