Bästa mandolinen för ditt kök.

En mandolin gör under i köket – den ger dig skiva efter skiva av gurka, rädisor eller andra rotfrukter, ost och massor av annat. Med vissa modeller kan du även strimla, skära i tunna pinnar eller i form av pommes frites.

Men man ska också komma ihåg att det är ett farligt redskap som kan skada dig om du inte är försiktig. Mandolinen kan skära igenom ditt finger lika enkelt som den skär igenom en potatis. Därför är det viktigt att välja ett redskap som kräver minimal kraft när du skär och som du därför inte skadar dig lika lätt på.

Jag har undersökt dussintals modeller för att hjälpa dig välja rätt märke. Tänk på att högt pris inte nödvändigtvis motsvarar hög kvalitet på köksredskapet.

Även om det kan verka som att de pråliga varianterna som kan kosta uppemot 1000 kronor kan verka som det absolut bästa valet, använder sig ofta proffsen av pålitliga plastvarianter istället.

När du väljer mandolin kan det hjälpa att fundera ut vad dina primära användningsområden kommer vara. Letar du efter en enklare variant som gör det enklare att skära tunna skivor? Eller är du på jakt efter en maskin som kan användas på flera sätt: för att skära julienne, räfflad skärning och våffelskärning med mera?

Eftersom ditt tilltänkta användningsområde avgör vilken typ av funktionalitet mandolinen ska ha, har vi delat upp våra recensioner av verktygen i två kategorier: mer grundläggande och flerfunktionalitet.

Men innan vi djupdyker ner i våra recensioner ska vi gå igenom ett antal fler saker gällande mandoliners uppbyggnad:

Formen på bladet

Mandoliner har tre olika utformingar på hur huvudbladet ser ut. Det ursprungliga raka bladet används ofta på de flesta franska modeller, såsom Mafter Classic Bron. Ett enskilt blad löper vinkelrätt mot rampen, och skär rakt igenom grönsakerna du drar genom den.

Den här designen funkar bra för hårdare grönsaker men kräver mycket kraft som kan krossa mjukare frukter och grönsaker med hårda skal, som tomater till exempel.

Det diagonala bladet som används på japanska modeller, som på Benriner, punkterar en liten del av skalet innan det glider över resten av ytan. Detta gör att mjukare ingredienser såsom paprika och tomater enkelt glider över ytan. Det gör också att det krävs mindre kraft för att skära hårdare grönsaker – vilket också gör det mycket säkrare att skära upp dina ingredienser.

Slutligen kommer vi till det V-formade bladet – den vanligaste utformningen på bladet bland mandoliner som används i hemmet. Här är det fråga om två diagonala blad som skär genom maten, detta är särskilt bra när du arbetar med större ingredienser.

Design

Det finns två grundläggande designer för mandoliner – en platt handhållen variant och en stående.

Den handhållna varianten har nästan alltid ett handtag du kan hålla i medan du låter basen ligga mot diskbänken eller skålen. Detta låter användaren välja vilken vinkel de ska skära i och ger en större känsla av kontroll. Dessutom gör den här designen det enkelt att skära direkt ovanför en skål eller tallrik.

Den stående varianten har ben som låter den stå utan någon hjälp. Vissa personer tycker det gör den säkrare och mer hållfast än dess handhållna motsvarighet, vilket funkar bra när det kommer till specialfunktioner såsom att våffelskärning eller julienne.

Något annat att hålla ögonen på när det kommer till design är huruvida justeringen av bladet sker stegvis eller kontinuerligt.

På vissa mandoliner kan du ställa in skärdjupet i olika steg. Detta är bra då det låter dig skära med samma bredd varje gång du använder verktyget, men begränsar samtidigt användningen till verktygets förinställda mått.

Om justeringen går att göras kontinuerligt kan du ställa in precis den bredden du vill, men det kan också vara svårt att ställa in exakt samma bredd ännu en gång, på millimeternivå.

Säkerhet

Som vi tidigare nämnde kan mandoliner vara farliga att använda. Jag har själv fått ett par småsår på fingrarna. Därför är det viktigt att det finns funktioner som skyddar dig vid användning.

De flesta mandoliner kommer med någon sorts hållare. Detta fungerar som ett handtag som man fäster i maten, på så sätt kan du skära ingrediensen utan att dina fingrar kommer för nära bladet.

Hur effektiv hållaren på mandolinen är spelar stor roll för att avgöra huruvida mandolinen är säker eller inte. På vissa modeller sitter handtaget fast direkt på rampen så att varje skiva blir rak, medan andra är fristående och kontrolleras helt av användaren.

Hur du byter ut bladet är också något som är viktigt ur en säkerhetssynpunkt. Är det enkelt att ta ut och sätta dit blad utan att du behöver röra vid vassa kanter? Eller är just bladbytet något som skulle kunna skada dig?

Om mandoliner och diskmaskiner

Det kan verka frestande att välja en modell som säger sig vara diskmaskinssäker. Det finns vissa modeller som säger sig klara av det, medan andra säger att det bara är kroppen som kan maskindiskas.

Oavsett vad tillverkaren säger, kommer tvålen och kemikalierna i diskmaskinen bryta ner bladen och slita ut mandolinen mycket snabbare. Därför är det bäst att alltid handdiska vassa objekt – vare sig det handlar om mandolinblad eller knivar.

Enkla modeller

KYOCERA ADVANCED

Kyocera Advanced Adjustable Slicer är en mandolin av hög kvalitet. Kyocera har gjort sig ett namn på att ha keramiska blad, vilka är mycket vassare än rostfria.

Denna handhållna modell har ett enda diagonalt blad i japansk stil som enkelt skär igenom alla ingredienser.

Kyocera är ett kompakt verktyg som är enkelt att plocka fram och snabbt börja använda. Dock gör dess korta ramp den svår att använda med större saker som lök eller paprika.

Kyocera har fyra inställningar för bredden på verktyget (0.5 mm, 1.3 mm, 2 mm, och 3 mm), som kan ändras med hjälp av en roterande stång under rampen. Det skarpa keramiska bladet skär lika precist varje gång, även på den tunnaste inställningen. De två skårorna vid rampen gör det enkelt att skära ingredienser över en skål.

Kyocera kostar inte en förmögenhet och är ett bra val för de som brukar skära mindre ingredienser. Det tar inte upp så mycket plats, är enkelt att rengöra och kräver inget ihopsättande.

Plasten på kycoceran känns väldigt tunnt, jag antar att det är en smaksam om man gillar det eller ej . Handskyddet guidar ingredienserna snarare än tvingar ner dem.

En del användare hade nog kännt sig säkrare med tjockare skydd. Skyddet sätts fast på rampen för att enkelt kunna förvaras.

För dem som vill ha en mandolin som kan hantera mer än de mest grundläggande uppgifterna så har Kyocera en mer avancerad produkt som också har en julienneskärare och ett rivjärn.

Mer avancerade modeller

OXO GOOD GRIPS V-BLADE

OXO Good Grips V-Blade Mandolinskivare är en multianvändbar, v-formad stående modell som erbjuder flera variationer av skivning, med två vertikala skåror (en tunn julienne och en för tjockare pinnar), två horisontella skåror (en för raka och en för skrynkliga skivor) och fyra inställningar för tjocklek.

Bladet sitter fast under skärenheten, vilket gör det enkelt att lagra. Men att sätta dit och ta bort bladet, gör att dina fingrar kommer farligt nära de skarpa kanterna. Dessutom finns det på verktyget en fåra som kan fånga upp mat som glider ner.

Handskyddet fungerar på liknande sätt som på V-Power och MIU, samtidigt som de halkfria fötterna och handtaget gör detta till en stadig produkt.

OXO är väldigt prisvärd, men det småfarliga bladbytet är ett klart minus.

Den här modellen är ganska stor i jämförelse med V-Power, och är kanske därför inte det bästa valet för de med begränsat utrymmeTyvärr så tenderar mat att fastna på de många små krokar som används för att sätta fast bladet, vilket gör produkten svår att rengöra.

DEBUYER SWING

DeBuyer Swing ä ren annan modell med ett rakt blad, en stående allsidig mandolin. Den klarar av både raka och räfflade snitt, samt 4 mm julienner och 10 mm pinnar.

Djupet kan justeras genom att skruva av plattformen, höja eller sänka den, och skruva tillbaka den på den nivån du vill. Detta gör att du kan sätta den i många olika lägen som kontinuerlig justerbarhet låter dig göra, men det kan vara bökigt att ändra höjdinställningen och svårt att få precis det djup du vill.

Swing-modellen kommer med en dubbelsidad vertikal insats och en dubbelsidad horisontell insats. Den vertikala insatsen skär 4 mm juliennes på ena sidan och 10 mm pinnar på den andra. Den horisontella insatsen kan antingen skära rakt eller räfflat.

På sidan av varje blad finns det ett gummigrepp som gör att de kan sättas in, roteras eller tas bort från maskinen på ett säkert sätt – dock kommer dina fingrar vara närmare bladen än på många andra modeller.

Handskyddet på Swingmodellen glider direkt in på rampen, vilket guidar maten i en rak linje. Detta är en bra säkerhetsfunktion men begränsar samtidigt storleken på maten den kan skära.

De flesta recensenter är nöjda med produkten, men säger också att det krävs mer kraft för att använda den jämfört med vad det hade gjort med ett diagonalt eller v-format blad, vilket gör det svårt att skära mjukare mat såsom tomater. Många tyckte dessutom att det var bökigt att justera dimensionerna.

En Swing kostar inte skjortan men det finns bättre alternativ som kostar mindre pengar.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar