Kaffekvarn

Jag har tidigare skrivit om fördelarna med nymalet kaffe och tänkte att det skulle kunna vara på sin plats med en köpguide över kaffemalar. Det finns vissa kaffeapparater med inbyggd mal men jag föredrar en separat kaffemal. Det finns två anledningar till detta: Tänk om du vill uppgradera till en finare kaffekokare men fortfarande vill ha nymalet kaffe. Ska du då ha en hel kaffemaskin bara för att mala bönor? Och vad händer om malen går sönder? Om du har en separat mal så är det bara att ersätta men om du har en inbyggd så måste du ersätta mal och kaffebryggare i ett.

Det finns två sorters kaffemalar att välja mellan. Först ut är knivbladsförsedda malar. Dessa är generellt sett lite billigare och finhackar bönorna snarare än maler i traditionell mening. Resultatet är ofta inte konsistent och smaken är inte optimal (även om den ändå är bättre än den man får från färdigmalet kaffe). Jag skulle avråda från att köpa denna typ av mal, det är bättre att punga ut lite mer pengar och köpa en ordentlig mal. Om det är värt att göras så är det värt att göras ordentligt.

Nästa typ av mal är vad som på engelska kallas för ”burr grinder”. Dessa ger ett mycket mer konsekvent resultat och har ofta högre byggkvalitet. Utöver detta så är de också ofta större och dyrare. Dessa verkar genom att kaffebbönorna krossas mellan en fast och en roterannde yta, dessa maler alltså kaffet på riktigt. Vissa burrkvarnarär byggda med flera ändamål i åtanke. Dessa kan både göra grovmalet kaffe som används i en fransk press och finmalet kaffe som används i turkiskt kaffe.

Det finns också speciella typer av burrmalar som används till espresso. Bönor som ska användas till espresso måste malas väldigt, väldigt fint. Självfallet är malar som är gjorda för att endast mala till espresso bättre på detta än malar som kan mala till en rad olika syften. Om du inte är en inbiten espressonörd så behöver du antagligen inte en dedikerad espressomal. En del allroundkvarnar ger trots all ett helt OK resultat.

En annan skillnad mellan kaffekvarnar är huruvida de är eldrivna eller ej. Det går att få ett fullgott resultat med en handvriden kvarn och det är inte särskilt jobbigt att mala tillräckligt mycket bönor till en kopp bryggkaffe då och då. Om du däremot planerar att göra mycket finmalet kaffe så kanske det är en bra idé att köpa en eldriven kaffekvarn eftersom det blir jobbigt att handmala en massa finmalet kaffe.

Lämna en kommentar