Varför man bör använda nymalda bönor

En kompis var på besök och jag hällde upp en kopp nybbryggt kaffe åt honom, jag såg hur hans ögon spärrades upp när han tog den första klunken. Han behövde inte säga något. Hans ansiktsuttryck var en nog bra komplimang. Hemligheten? Nymalda bönor.

Faktum är att trots att priset på hela bönor kan vara skräckinjagande så är kaffe en av de billigaste lyxvarorna. Du kan få jättebra kaffe för bara några ören per kopp. Leta efter bästa kvalitet på bönan som möjligt, i slutändan så kommer det ändå kosta mycket mindre än att besöka ditt lokala kafé. Dessutom så  smakar det mycket bättre än kaffe som köps färdigmalet. En av de viktigaste faktorerna som påverkar hur ditt kaffe smakar är hur färska bönorna är. Med färska bönor menar jag jag kaffe som rostats som längst för en vecka sedan och som har malts precis före det bryggs.

En nästan lika viktig faktor är utrustning det vill säga vad för kaffebryggare du använder. Kaffe är ett extrakt av av alla böner om det inte tillagas vid rätt temperatur som sker inte extraktionen på rätt sätt. ofta blir kaffet surt eller någon annan dålig bismak.

Hur du du brygger den perfekta koppen, steg för steg.

1. Mal bönor

Kaffe blir dåligt snabbt så det gäller att mala bara tillräckligt till den kanna du ska brygga.  Det är också viktigt att att finheten på kaffet blir rätt. Om du ska göra espresso så behöver du väldigt finmalda bönor. Vanliga filterbryggare behöver halvt finmalda  bönor. En kaffepress behöver grovmalda bönor.

2. Mät upp kaffet.

3. Håll kaffet fräscht.

Med en filterbryggare så gäller det att  det dricka upp snabbt, inom cirka 20 minuter, längre än så kommer kaffet att utveckla en smak av garvsyra. Ibland kan kaffe som stått på filterbryggarens värmeplatta länge också utveckla en något bränd smak.

Vem som helst kan brygga en kopp kaffe, men hur god den koppen är beror på mer än bara smak. Hur den ser ut att kunna smaka är lika viktigt  som den faktiskt smakar. Dessutom så spelar doften en stor roll. Här är några recept som går långt långt bortom kaffe  med mjölk och socker. 

Glasskaffe med smak av vanilj.

Bygg två koppar starkt kaffe.  Medan kaffet bryggs blanda ett cup kall mjölk och och några droppar vaniljsirap ett stort glas. Lägg till kaffet och toppa med en en skopa vaniljglass. garnera med strössel eller riven choklad.

Frappuccino 

Brygg en kopp starkt kaffe.  Medan kaffet bryggs så blanda två stora skopor vaniljglass med med 2,5 dl kall mjölk. Lägg till en tesked Oboy och tillsätt sedan kaffet och rör om. Använd en stavmixer om du har.

Mexikansk kaffedrink 

Lägg kondenserad mjölk, två matskedar chokladsås , några droppar vaniljextrakt, en kopp starkt kaffe,  2 dl is, ½ dl kondenserad mjölk,

Mixa tills jämt, garnera med vispad grädde och kanel.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar