Skillnaden mellan Arabica och Robusta.

Det finns i princip två olika sorters kaffebönor. Robusta och Arabica  Skillnaden mellan dessa är stor, robusta har en mer syrlig smak mycket högre kaffeinhalt.

Robusta har enligt de flesta en sämre smak än Arabica. Ofta finner man robustavarianten som huvudingrediens i snabbkaffe och billigt kaffe som främst är till för att stilla ett koffeinbegär. Även om det står att ett kaffe är gjort på Arabica så finns risken att det finns mycket robusta i blandningen. Därför brukar jag vara noggrann och kolla så att mitt kaffe är gjort på 100 % Arabica.  

Arabica

Coffea Arabica härstammar från de ursprungliga kaffeträd som upptäcktes i Etiopien. Dessa träd producerar ett fint, milt, aromatiskt kaffe och utgör cirka 70% av världens kaffeproduktion. Bönorna är plattare och mer långsträckta än Robusta och har lägre koffeinhalt.

Arabica-kaffe är svårare att odla än Robusta och är därför dyrare. De bättre varianterna av arabicaträdet är högväxta och odlas vanligtvis  mellan 600 till 1800 meter över havet, även om optimal höjd varierar med närhet till ekvatorn.

Den viktigaste faktorn för trädets välmående är att temperaturen måste förbli mild, helst mellan 15 till 24 grader, med cirka 60 tum nederbörd per år. Träden är motståndskraftiga, men en kraftig frost kommer att döda dem.

Arabica-träd är kostsamma att odla eftersom den idealiska terrängen tenderar att vara brant och svårtillgänglig. Eftersom träden är mer utsatta för sjukdom än Robusta kräver de extra omsorg och uppmärksamhet.

robustabönor

Robusta

De flesta av världens Robusta odlingar finns i Central- och Västafrika, samt delar av Sydostasien, inklusive Indonesien och Vietnam, och i Brasilien. Produktionen av Robusta ökar, även om den endast står för cirka 30% av världsmarknaden.

Robusta används främst i blandningar och för snabbkaffe. Robusta-bönan i sig tenderar att vara något rundare och mindre än en Arabica-böna.

Robustaträdet är mer motståndskraftigt mot sjukdomar och parasiter än Coffea Arabica, vilket gör det lättare och billigare att odla. Det har också fördelen att kunna motstå varmare klimat och föredrar konstanta temperaturer mellan 24 och 30 grader Celsius, vilket gör det möjligt att odla i mycket lägre höjder än Arabica.

Robustaträdet  behöver cirka 60 tum nederbörd per år och tål inte frost. Jämfört med Arabica producerar Robustabönor ett kaffe som har en distinkt smak och har cirka 50%   mer koffein. Om ett kaffe anger att det har extra hög koffeinhalt så innebär detta oftast att det är gjort på Robustabönor.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar