Om kökssaxar och andra förbisedda köksverktyg

I den här artikeln går jag igenom de tysta hjältarna i mitt kök. De som man kanske inte ser som en självklar del av en standardutrustning men som både gör matlagning enklare och roligare. Som en matlagningsnörd så hjälper jag gärna till i köket när jag är hemma hos mina kompisar. Ibland förundras jag över bristen på verktyg de har, inga kökssaxar, ingen slickepot, inget kul.

Min listetta är kökssaxen. Jag tvekade ett tag på att inkludera den i den här listan, inte eftersom att den inte platsar utan eftersom jag funderade över om den skulle passa bättre i en lista över standardutrustning som måste finnas i ett kök. I vart fall är en kökssax till för så mycket mer än att bara klippa upp förpackningar, den kommer till pass när man ska klippa färska kryddor och är nästan oumbärlig när det kommer till att stycka kött. En rejäl kökssax är det perfekta verktyget när man ska skära upp en hel kyckling och förebereda den för ugnen.

En gasbrännare är till för så mycket mer än bara crème brûlée. En gasbrännare kan rädda vilken middag som helst. Jag brukar använda den till att få en fin yta på kött, genom att koka en köttbit och sedan använda en gasbrännare på den kan man i det närmaste garantera en fin stekyta och ett saftigt inre. Något som är svårt att åstadkomma genom att bara steka eller grilla i ugn. Utöver kött kan man använda en gasbrännare till i princip vad som helst som man vill ge en fin yta, jag har använt min gasbrännare, med utmärkta resultat, på all från lasagne till ugnbakad paprika och kokt sparris.

Ugnsvantar är en sådan sak som jag alltid undrar varför folk inte har, visst grytlappar är fina på ett sådant där rustiskt, farmors kök-vis men ugnsvantar är så mycket smidigare. Jag är alltid lite rädd för att bränna mig när jag använder grytlappar, eller ännu värre, att jag ska tappa söndagsmiddag som jag spenderat tre timmar på att tillaga. Nä, här får nog funktion gå före form dessutom så finns det många fina grytvantar där ute. Bryr man sig inte alls om estetik finns det dessutom silikonvantar som ska vara lite mer behändiga än de traditionella grytvantarna.

Mortel, mitt kungadömme för en mortel! Ok, inte riktigt men jag kommer ihåg en middagsbjudning som en kollega arrangerade. Jag hade tagit på mig att göra efterrätt och var beredd att briljera med en mumsig kardemummakaka. När jag skulle börja krossa kardemumman så upptäckte jag till min förskräckelse att min käre kollega inte hade någon mortel i sin ägo. Det slutade med att jag fick springa ner till ICA och köpa färdigmalen kardemumma. Alla middagsgäster var mycket nöjda med kakan men jag visste att den bleknade i jämförelse med vad jag hade kunnat åstadkomma med rätt verktyg. Usch, jag grämer mig än. Sensmoralen till den här historien är följande: se till att ha en mortel, jag vet att det inte är något man använder till vardags men när den väl behövs så behövs den verkligen. Om inte för din egen skull så skaffa en för din kollega som närvarar på din framtida middagsbjudning.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar