20 olika typer av pasta (med bilder!)

Visste du att det finns minst 300 olika sorters pasta?

De har över 1000 olika namn i olika delar av världen.

I Italien, där pasta är den främsta basfödan, varierar namnen och formerna beroende på region och språk.

Pastarätter är några av de mest älskade tröstmåltiderna i världen, de är lätta att laga, mångsidiga och mättande.

Pasta finns i så många olika former och varianter, liksom pastasåsarna, att man aldrig kan få slut på olika sätt att servera dem.

Här får du information om de 21 vanligaste pastasorterna.

Ravioli

Ravioli är fyrkantiga eller runda kuddar av tunn, äggbaserad pastadeg, ibland med rufsiga kanter.

De är vanligtvis fyllda med kött, ost, fisk och skaldjur eller purerade grönsaker och sedan toppade med oljebaserade eller smörbaserade såser.

De serveras också i soppor eller i vanlig ordning, med lite olivolja.

Penne

Det är två tum långa pastarör som antingen är släta eller räfflade och som skärs diagonalt i båda ändarna.

De smakar fantastiskt med kött- och grönsakssåser där bitarna kan fastna i hålen. Kockar rekommenderar penne till Bolognese-, ragu- och arrabiatasåser.

Lasagne

Dessa kvadratiska eller rektangulära platta pastaplattor, som bäst används i al forno (ugnsbakade) recept, används i maträtten som bär samma namn, och vissa är krulliga eller vågiga i kanterna.

Lasagne är vanligtvis täckt med tomat- eller bechamelsås och sedan med lager av nöt-, gris- eller kycklingkött och därefter ost. Det är den perfekta tröstmaten!

Fettuccini

Det är äggnudlar som är skurna i långa, platta band och som ofta serveras med krämiga såser som Alfredo och Carbonara.

Spaghetti

Spaghetti är troligen världens mest populära nudlar och är långa, cylindriska nudlar som traditionellt serveras med kött- och grönsakssåsar. Populära rätter är Spaghetti Bolognese och Spaghetti med köttbullar.

De är tillräckligt tjocka för att klara av kraftiga såser, men också tillräckligt tunna för att kunna användas i lätt, krämig Carbonara.

De klarar sig bra även med en enkel dressing av olivolja och vitlök.

På de flesta italienska restauranger serveras spaghetti med skaldjurssåsar eller marinarasåsar.

Makaroner

Liksom spaghetti är makaroner en favorit i många delar av världen, som ofta serveras i sallader och gräddiga grytor.

Den lilla tubformen, antingen rak eller böjd, passar bäst till tjocka, krämiga såser som samlas i den böjda hålan och ger smakfickor som sprängs i varje tugga – makaroni-ost är en favorit i vårt hus!

Linguine

Linguine är långa nudlar som liknar spaghetti och har en tjockare, plattare och något elliptisk form.

Den större ytan gör att såserna kan täcka mer av degen, vilket gör den lämplig för pesto och lätta proteiner som fisk och skaldjur.

Italienska restauranger brukar kombinera linguine med Alfredo- eller musselsås. Ordet linguine betyder ”små tungor” på italienska.

Tortellini

Dessa rejäla degringar är vanligtvis fyllda med en blandning av kött (prosciutto eller fläsk) och ost. De kan ätas utan något annat, med olivolja eller i soppor.

Rigatoni

Dessa medelstora, räfflade rör är något större än penne och har platta ändar. De tillagas ofta med bolognese, korv eller i en carbonarasås.

Farfalle

De här små platta skönheterna, även kallade ”bow ties”, är formade som fjärilar – farfalle är det italienska ordet för ”fjäril”. Även om de ser känsliga ut har de tillräckligt med yta i sina ”vingar” för att rymma rika såser. Kombinera dem med pesto eller ostsås, eller blanda dem i kalla sallader.

Rotelle

Barnen kommer att älska de här hjulformade sötnosarna, som ofta kallas ”vagnshjulspasta”. Tjocka, krämiga såser sipprar in i hjulens sprickor, så att de kan liva upp macka och ost, sallader eller gulasch.

Capellini

Capellini, som vanligtvis kallas capelli d’angelo eller ”ängelhår”, är extremt fina, delikata nudlar som passar till lätta, raffinerade såser som tomat eller vitlök och olivolja.

Små mängder säsongsgrönsaker, hackade färska örter och smulad pancetta ger capellini smak och struktur utan att överdriva den.

Prova den här pastan även med tunna soppor eller buljonger, eller en lätt mejerisås som persiljakräm.

Fusilli

Fusilli är en tjock, korkskruvformad pasta som är känd som Rotini i USA och andra regioner. Spiralerna ger en fyllig konsistens som kan ätas som en vanlig pastarätt, bakas i grytor eller läggas till i soppor och sallader.Kött- och grönsaksbitar kan fastna i spåren, vilket gör denna pasta till en utmärkt bas för grova såser. Fusilli är också idealisk för pesto, bolognese och sallader.

Bucatini

Dessa tjocka, långa rör påminner om spaghetti men har hål i mitten. Kombinera dem med starkare smaker som syrlig pancetta eller krossade paprikaflingor. Bolognese eller ragu passar också bra till denna pasta.

Ziti

Ziti, som härstammar från det italienska ordet som betyder ”fästman”, serveras traditionellt vid italienska bröllop. Den medelstora rörformade pastan, som är mindre än penne, kombineras vanligtvis med ost, kött, korv, lök, paprika och svamp och bakas till en rejäl och kraftig gryta.

Orzo

Orzo är små, risformade sötnosar. De kallas också risoni och passar bäst i soppor, buljonger, grytor, kalla sallader och olivoljebaserade såser. En av de mer populära rätterna som orzo ingår i är minestrone.

Gnocchi

Dessa tjocka, mjuka och tuggiga pastaknölar finns i olika storlekar. De passar bäst i rika såser, men de fungerar också bra med tomat-, ört- och smörbaserade såser. Gnocchi tillverkades traditionellt av potatisstärkelse.

Orochiette

Det är små öronformade pastarätter som vanligtvis serveras med saftiga ingredienser som broccoli och korv eller tjocka såser som köttfärssås och ricottaost som kan fylla de ihåliga områdena.

Cannelloni

Cannelloni är stora rörformade pastarör, 2 till 4 tum långa. De är den större versionen av ziti. De är bäst fyllda med fyllning av ost, kött, grönsaker eller fisk och gräddas i ugnen.

Pappardelle

Pappardelle-pasta är bred och fast, perfekt för att serveras med tjockare såser eller i pastabakelser. Papardelle är bredare än tagliatelle, vanligen cirka 1 tum bred, vilket gör den idealisk för en tjock köttslig sås.

Extra information om pasta

De flesta pastarätter är gjorda av vetemjöl och vatten eller ägg, men vissa består av rismjöl, potatis, majs, bovete och annat mjöl från baljväxter som bönor och linser.

De färgade pastafigurerna som du ser är färdigblandade med grönsakspuréer av spenat, tomater, svamp, örter, kryddor och kryddor.

Andra har fyllningar som ost och kött som är måltider i sig själva, med bara lite sås över.

Att göra egen pasta är en rolig sak att göra om du har tid och lust – att använda en pastamaskin underlättar jobbet, men det går också bra att göra det utan.

Alla storlekar och former av pasta har en anledning och ett syfte bakom sig. Formen är vald för att matcha konsistensen på den sås de ska användas med. Vissa former passar bra med lätt olja eller tomatbaserade såser, andra har kammar och rör som fångar upp kött- och grönsaksbitar.

Men andra sorter lämpar sig bäst för soppor, sallader och grytor.

Ju mer du vet om olika pastaformer och vad de används till, desto bättre blir du på att välja rätt sorts pasta för den maträtt du vill ha.

Generellt gäller att stora, tjocka nudlar tål kraftiga, köttiga såser, medan tunna, lätta nudlar passar till lätta, delikata såser.

Välj breda, platta band för krämiga såser, medan räfflade, rörformade och spaltade former är bäst för ostsåser och grov pesto.

Miniatyrstorlekar passar bäst i soppor och grytor, och fylld pasta passar bäst med enkla smör- eller oljedressingar.

Lämna en kommentar